Откриха втори тайник на фараоните в Хеопсовата пирамида

Египет

Учени откриха втора скрита ниша в Голямата пирамида в Гиза. Тайникът на фараоните е с размер от 30 метра и е намерен чрез образен метод на базата на космически лъчи.

Първата подобна ниша в Хеопсовата пирамида е била открита през XIX век и е засилила допълнително интереса към Древен Египет.

30-метровият втори тайник се е намирал над голямата галерия в пирамидата, а предназначението му все още не е изяснено. В него не са открити артефакти, заради което археолозите се питат за какво ли е служил.

Голямата пирамида в Гиза, наричана още Хеопсова, е издигната за фараон, властвал между 2509 и 2483 година преди новата ера. Тя е висока 140 метра и е най-голямата пирамида в Гиза.

Откриха втори тайник на фараоните в Хеопсовата пирамида

Посетителите ѝ трябва да преминат през дълъг тунел, за да стигнат до голямата галерия, която е дълга 47 метра и е висока 8 метра.

В Хеопсовата пирамида има няколко помещения, които според учените са изградени от древните архитекти, за да държат гробницата стабилна. Тяхната цел е била да облекчат натиска от каменните блокове.

Затова например е изградена Кралската камера и още няколко подобни пространства с по-малки размери.

Но според ръководителя на екипа, открил втория тайник – Хани Хепал от университета в Кайро, нишата е прекалено голяма, за да е използвана единствено за стабилност на пирамидата.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати