Българската Троя изуми света! Археолозите са в шок

Дуранкулак

Българската Троя се намира в Добруджа. Комплекс до Дуранкулак изумява археолозите с мащабите и находките си.

Невероятният комплекс е от преди 75 века. В палеолитното селище е открита най-мащабната древна европейска каменна сграда. Тя се разполага на внушителните 200 квадратни метра, което я прави малко по-голяма от игрище за тенис на корт. Проучванията доказват, че е била на два етажа. Това прави площта ѝ двойна.

Селището до този момент е останало скрито, тъй като е било разрушено от силно земетресение. Следите му обаче са разкрити от ловкото око на археолозите в т.нар. Голям остров в Дуранкулашкото езеро.

Новината подлуди научните среди в целия свят. Експертите са се натъкнали на артефакти в района, които датират от близо 10 000 г. пр. Хр. Предполага се, че на мястото е съществувало и неолитно селище.

Днес пред археолозите стои предизвикателство. Те ще трябва да разкрият последователността на подредбата на пластовете, както и житейските периоди в една от най-интригуващите сгради в праисторията на Стария континент.

Данните до момента показват, че хората, живели по това време на място като Добруджанската Троя, са били ненадминати строители. Те са били и сред лидерите в претопяването на благородни метали. С тях предците ни са правели най-различни бижута и накити. Те се продавали както в градовете на Средиземно море, така и в най-далечни земи.

Археолозите са се натъкнали още на че останките от сградата са част от голям комплекс, построен пред 5 500 г. пр. н.е. Това ги навежда на мисълта, че това е първият каменен град в Европа в периода на неолитната култура Хамангия – Дуранкулак. Артефактите са от времето на първата заседнала аграрна култура на стария континент. Тя се смята за основател на първите каменни сгради в Европа.

Родната добруджанска Троя е единственият изцяло проучен град на Балканския полуостров от периода на Троянската война, което прави получените данни особено ценни.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати