Турски археолози откриха мощите на Николай Чудотворец

Мощи на Николай Чудотворец

Екип от турски археолози твърди, че са открили истинските мощи на светеца Николай Чудотворец. Светинята е била намерена в близост до курорта Анталия, съобщава Си Ен Ен-Тюрк.

Място на разкопките е бил запазеният храм Свети Николай в близост до турския град Демре. В тази околност през Древността се е намирал легендарният град Мира.

Турските археолози са използвали георадари и томографи, за да запазят древния храм непокътнат и в същото време да изследвана пространството под земята. Така екипът стига до погребани останки, за които за момента се смята, че са на Свети Николай Чудотворец.

Според Джемил Карабайрам, ръководител на местния институт за паметници и реставрация на археологическите обекти, останките са на Свети Николай, а легендата, която разказва, че част от тялото на светеца все още се крие някъде в Италия, не е вярна.

През 90-те години край турския храм бе открито миро, което се използвало за намазване единствено на мощи на светци. Това провокирало Карабайрам да проучат именно тази църква.

Част от мощите на Свети Николай вече се съхраняват в Турция. Светецът умира между III и IV век на 75-годишна възраст и е погребан на територията на съвременна Турция.

Николай Чудотворец

През 1087 година при нахлуването на османските нашественици се смята, че останките на светеца са изнесени тайно в Бари, Италия, а след това са върнати само част тях.

Други историци обаче смятаха, че е по-вероятно част от костите на Свети Николай да са били погребани на тайно място, а друга част са били изпратени в базиликата в град Бари, но до този момент от погребаните останки нямаше и следа.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати