sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Астероид затрил динозаврите

Астероид затрил динозаврите

Астероид затрил динозаврите

Въпросът защо динозаврите са изчезнали от лицето на Земята преди 65 милиони години, продължава да занимава учените до днес. Но според най-последното им проучване причина за трагичната им гибел е огромен астероид, който се е сблъскал с планетата ни.

Силата на сблъсъка е била колкото милиарди атомни бомби.

Международен екип от експерти изследва доказателства с 20-годишна давност за възможната причина за изчезването на Cretaceous-Tertiary, по време на което са били изличени повече от половината видове на планетата, включително динозаврите.

Креда - Терциер е широкомащабно масово измиране на растителни и животински видове в рамките на един кратък геоложки период от време, случило се преди около 65.5 милиона години. С това масово измиране се отбелязва краят на Мезозойската ера и началото на Неозойската.

Според изследователите масивен астероид с ширина около 15 км се е сблъскал с днешно Мексико. Именно той е в основата на масовото унищожение, след което вместо динозаврите бозайници се превръщат в доминиращ вид на Земята.

"Предполага се, че астероидът да е ударил Земята с 1 милиард пъти пъти по-голяма мощ от тази на атомната бомба над Хирошима", смятат учените, цитирани от списание "Сайънс".

Според други учени измирането на динозаврите и други видове, сред които птицеподобният птерозавър и големи морски влечуги, е било вследствие на серия вулканични изригвания в днешна Индия, продължили около 1.5 милиона години.

Новото изследване обаче, за което пише "Сайънс" сочи, че морските и земни екосистеми са били бързо разрушени при изчезването на Cretaceous-Tertiary, което е накарало учените да изключат вулканичната активност като виновник за случилото се.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Жу
Жу
06.03.2014 21:38
астероидът има ли си име???
1
0
Даниела
Даниела
30.06.2013 14:48
То това от кога се знае....
0
1