Астероид затрил динозаврите

Астероид затрил динозаврите

Въпросът защо динозаврите са изчезнали от лицето на Земята преди 65 милиони години, продължава да занимава учените до днес. Но според най-последното им проучване причина за трагичната им гибел е огромен астероид, който се е сблъскал с планетата ни.

Силата на сблъсъка е била колкото милиарди атомни бомби.

Международен екип от експерти изследва доказателства с 20-годишна давност за възможната причина за изчезването на Cretaceous-Tertiary, по време на което са били изличени повече от половината видове на планетата, включително динозаврите.

Креда - Терциер е широкомащабно масово измиране на растителни и животински видове в рамките на един кратък геоложки период от време, случило се преди около 65.5 милиона години. С това масово измиране се отбелязва краят на Мезозойската ера и началото на Неозойската.

Според изследователите масивен астероид с ширина около 15 км се е сблъскал с днешно Мексико. Именно той е в основата на масовото унищожение, след което вместо динозаврите бозайници се превръщат в доминиращ вид на Земята.

"Предполага се, че астероидът да е ударил Земята с 1 милиард пъти пъти по-голяма мощ от тази на атомната бомба над Хирошима", смятат учените, цитирани от списание "Сайънс".

Според други учени измирането на динозаврите и други видове, сред които птицеподобният птерозавър и големи морски влечуги, е било вследствие на серия вулканични изригвания в днешна Индия, продължили около 1.5 милиона години.

Новото изследване обаче, за което пише "Сайънс" сочи, че морските и земни екосистеми са били бързо разрушени при изчезването на Cretaceous-Tertiary, което е накарало учените да изключат вулканичната активност като виновник за случилото се.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Жу
Жу
06.03.2014 21:38
астероидът има ли си име???
1
0
Даниела
Даниела
30.06.2013 14:48
То това от кога се знае....
0
1