Древен папирус разкри как е построена Хеопсовата пирамида

Екип от археолози откри първото доказателство, описващо в детайли построяването на едно от чудесата на света - Хеопсовата пирамида, съобщава Дейли мейл.

Една от най-впечатляващите забележителности е била издигната само от 40 работници. Древните египтяни са транспортирали огромните блокове от гранит и варовик чрез дървени кораби.

Папирусът е открит в близост до пристанището Уади ал-Джарф, а историческият документ е бил написан от надзирателя на 40-те роби. Това е единственият документален разказ за строежа на най-голямата пирамида в Гиза.

Описано е как са оставени 170 000 тона варовик по Нил в дървени кораби. След това блоковете са пренасочени по каналите до вътрешно пристанище и с гигантски диги са свалени на повърхността.

Всеки от каменните блокове е тежал по 2.5 тона. Надзирателят допълва и че варовикът е добиван по-лесно от гранита, тъй като залежите на гранит се намирали на 850 километра разстояние от Гиза.

Векове наред една от най-големите загадки е как общество с толкова слаборазвита технология е успяло да построи внушителната пирамида.

Хеопсовата пирамида е построена през 2600 преди Христа. Според по-ранни проучвания пирамидата е построена върху канал, по който древните митове твърдят, че богът на подземното царство минавал, за да отнесе душите на мъртвите в отвъдното.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати