С нов алгоритъм ще предвиждат природни бедствия

Природни катаклизми

В последните години катастрофалните природни явления зачестиха със страховито темпо. Ураганите Ирма, Хосе, Мария, опустошителните земетресения и наводненията по цялото Северно полукълбо са само част от бедите, сполетели човечеството.

Сега обаче инженери вярват, че са разработили нова техника за прогнозиране на екстремни събития, които на пръв поглед се появяват без предупреждение. Тя се основава на логиката, че тези катаклизми са резултат от сложното взаимодействие между различните условия в системата, наречена природа.

Изследователите на Масачузетския технологичен институт са създали алгоритъм, който може да определи моделите, водещи до явления от реалния свят, с надеждата да се разработят начини те да бъдат предотвратени или да се вземат мерки, с които да се избегнат човешки жертви.

Понастоящем няма начин да се обясни кога се случват тези екстремни събития, казва Темистокъл Сапсис, доцент по механично и океанско инженерство в американския институт. Опитахме се с моя екип обаче да създадем обща рамка, която да характеризира катаклизмите и да ги сложи в един обширен модел, казва още той.

Обикновено учените се опитват да предскажат екстремни събития в сложни системи, използвайки множества от неразбираеми математически формули, известни като динамични уравнения. Веднъж решени, тези уравнения могат да предвидят състоянието на сложна система с течение на времето.

Чрез включването на набор от начални условия в уравнението учените могат да определят дали са предупредителни знаци за конкретно събитие въз основа на резултатите. Според изследователите от Масачузетския институт този метод разчита на неразбирана физика и често съдържа грешки.

Земетресение

В проучването екипът разработил алгоритъм за компютър, който използва уравнения и налични данни, за да идентифицира предупредителните признаци на екстремни събития в целия свят. Уравнението действа като сито, за да премахне прекурсорите, които всъщност не се виждат в реалния свят.

Уравнението е направено на основата на това, което е известно като Светия Граал на екстремните събития – турбулентен флуиден поток, който описва хаотична динамика на течността, като например цигарен дим, океанска циркулация и дори въздушен поток около реактивен двигател. Първите опити с измислената от учените система показват точност на прогнозите 69%. Те се надяват в най-скоро време да повишат тези показатели и системата им да помогне за спасяването на човешки живот.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати