Останките на Свети Петър бяха открити в римска църква

Останки на Свети Петър
Снимка: CODICE/RAI UNO

След усилени изследвания екип от археолози смятат, че са открили останките на Свети Петър. Находката е направена в римска църква, като се предлага, че костите са на повече от 2000 години.

В храма Санта Мария Маджоре са намерени още няколко реликви, принадлежали на мъченици. Останките се съхранявали в близост до олтара на църквата. Били побрани в глинени съдове с надписи отвън и отвърне.

Върху откритите фрагменти учените ясно успели да разчетат имената – Корнелиус, Каликст, Феликс и Петър, а до този момент са били скрити, защото тази част от храма бе затворена заради структурни проблеми.

Не бяха нужни допълнителни проучвания, за да преценя, че откритието е на няколко хиляди години, заявил ръководителят на археологическата експедиция Масимилиано Флориди, цитиран от британския Телеграф.

Санта Мария Маджоре
Снимка: Pierre-Selim Huard

В подписите е споменато и че мощите са принадлежали на светци, пожертвали живота си в името на Христос.

Смята се, че едно от имената е на Свети Петър – един от храстовите апостоли и първият апостол на Антиохия, където е екзекутиран и умира като мъченик.

Костните фрагменти ще бъдат изпратени във Ватикана за детайлен анализ и ще бъдат сравнени с мощите на Свети Петър, които се пазят в едноименната базилика.

Рим

Те са на човек, който е починал през 60 година след новата ера и католическата църква ги приема като солидно доказателство за делото на Свети Петър. Науката обаче го поставя под въпрос.

Но ако ДНК от мощите на Свети Петър съвпаднат с откритите в Санта Мария Маджоре останки, това би доказало, че реликвата е истинска и католиците наистина се прекланят пред останките на Свети Петър.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати