Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Истински Истории»Мъжът, който сам посади гора по-голяма от Сентръл парк

Мъжът, който сам посади гора по-голяма от Сентръл парк

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k732
Форестмен

Ако вярвате в израза Една птичка пролет не прави, историята на индиеца Джадев Пайенг ще ви убеди в обратното. Наричат го Форестмен, защото съвсем сам е успял да посади гора по-голяма от Сентръл парк в Ню Йорк.

Като тинейджър през 70-те години на миналия век Джадев често се разхождал край близката до селото му река Махули, която унищожила намиращата се до нея растителност и превърнала мястото в пясъчна пустош.

На места водата почти била пресъхнала, но във въображението си Джадев виждал буйната гора, която може да се разлисти на това място.

Селото на индиеца се намира в силно населения район Брахмапутра. Със 170 000 жители индийското село по повечето стандарти би се водило град, но заради честите наводнения и сеизмичната дейност то малко по-малко започнало да намалява.

Близостта до Хималаите и преливането на реката в началото на пролетта накарали много индийци да потърсят дом другаде, но Джадев не се отказвал от мечтата си да създаде гора край прочутата река.

Всеки ден в продължение на 30 години той разпръсквал семена в пустошта. Започнал през 1979 година, а до 2009 година постоянството му се отплатило и край Махули наистина имало гора.

Дърветата ставали все по-големи и с течение на времето ерозията в местността изчезнала, пише Ню Йорк Таймс.

Когато туристите минават с лодката по реката днес, не могат да повярват, че това място някога е било гола пустош, а още по-малко им се вярва, че само един човек е посадил цялата гора.

Необикновената история на Джадев е вдъхновила и филмовите продуценти от Холивуд, които през 2013 година създадоха краткия документален филм Форестмен, посветен на делото на индиеца.

Всеки ден слушаме по новините как унищожават милиони акра гори и останахте изненадани, че един човек е демонстрирал как всеки един от нас има силите да направи света ни по-добро място за живеене, казват продуцентите на лентата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати