Скелет на почитан викинг втрещи учени! Оказа се жена

Викинг

На шокиращи факти се натъкнаха шведски учени, подложили на изследване останките на викингски воин. Въпреки че според първоначалните твърдения се смяташе, че тайнственият боец е от мъжки пол, резултатите от проучванията им показаха точно обратното – викингът всъщност е жена.

Викингските останки са били положени в гроб в района на град Бирка. Шведските специалисти попадат на тях в края на деветнадесет век. Освен въпросната жена викинг са намерени повече от три хиляди погребани бойци. Именно това навежда учените на мисълта, че районът е бил населяван от войнствената общност, която предизвика много въпроси в съвременните хора.

Намереният скелет на жена датира от десети век. Когато учените попадат на него, мненията им са противоречиви. Някои смятат, че той принадлежи на мъж, тъй като всички символи около него са показателни за висок статус. Други обаче не са съгласни. В крайна сметка изследванията доказват категорично, че викингът действително е от женски пол.

В гроба на жената са открити стрели, ножове, коне, меч, брадва, щитове – това са все предмети, които показват висока позиция на тази дама във военната йерархия, смятат учените.

Откритието на шведските учени е от огромно значение за опознаването на тайнствения свят на викингите. Досега се предполагаше, че единствено мъже са били увенчавани с високи рангове, но изглежда, че нещата не стоят точно така. Определено тепърва ще разплитаме още много от загадките на северните племена.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати