Възстановяват парфюма на единствената жена фараон

парфюм

Ароматът на парфюма, който е ползвала египетската владетелка Хатшепсут преди 3, 5 хиляди години, ще бъде възстановен от учени. Специалистите от Египетския музей в университета в Бон ще работят над това.

Единствената жена фараон е управлявала Египет през 1479 г. преди новата ера. След смъртта на мъжа си, фанаор Тутмос Втори, тя е станала регент на тригодишния си син Тутмос Трети. Постепенно тя присвоила титлата на фараон.

Междуцарствието продължило 20 години, през които тя не допускала сина си до властта. Днес специалистите изучават шишенце от парфюм, на което били изписани йероглифи с името Хатшепсут.

Възстановяват парфюма на единствената жена фараон

Според учените това е един от предметите в богатата й козметична колекция. Бутилчицата е много добре запазена. Засъхналите остатъци от някогашния парфюм ще бъдат изследвани с помощта на рентген.

Фармаколози правят анализ на отлаганията на стените и дъното на бутилчицата. В случай на успех учените ще могат да реконструират истинския аромат на парфюма, който е ползвала Хатшепсут.

Според учените парфюмът на жената фараон е служел за демонстрация на нейната власт, а не толкова за да ухае приятно. Хатшепсут е умряла през 1457 г. преди новата ера. Изследването на мумията показало, че в момента на смъртта си тя била между 45 и 60 години.

египетска рисунка

Не може да бъде определена с точност възрастта й, но специалистите са открили, че тя е страдала от много заболявания, сред тях диабет, остеопороза и артрит. Освен това в края на живота си тя била и с наднормено тегло.

Нейната мумия била положена в гроба на дойката й. Тези две мумии са били намерени през 1903 година от прочутия египтолог Хауърд Картър. Едва 100 години по-късно мумията на Хатшепсут е била идентифицирана с ДНК анализ.

Тутмос Втори не скърбял много за майка си. Когато той дошъл на власт, всички изображения, на които тя била изрисувана в ролята на фараон, са били унищожени по негово изрично разпореждане.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати