Прадедите ни не са яли месо?

месо на грил

Нова теория, лансирана от американски учени, разкрива невероятен факт: че древните хора са били тотални вегетарианци. Всеобщата вегетарианска епоха е продължила до падението на човечеството точно преди потопа.

Според антрополозите хората са престанали да се хранят с растения и са започнали да ядат месо от времето на последния ледников период. Тогава обичайното им меню, което се състояло от плодове, зеленчуци и ядки, станало недостъпно.

древна кухня

Затова древните трябвало да ядат месо в стремежа си да оцелеят. Като цяло те били вегетарианци, стигали до ядене на месо само когато зелената храна и ядките били напълно изчезнали.

Смята се за почти доказано, че систематичното ядене на месо е стартирало от канибализъм, и едва след това се е разпространило и върху животински видове. Навикът да се яде месо се е е запазил и след края на ледниковия период.

През последните години известни специалисти от цял свят са стигнали до извода, че за да остане здрав, човек не трябва да яде месо. Дори обратно – диетата на хищниците, която съдържа месо, може да навреди на човека.

Според някои историци ловът е бил измислен, когато климатичните промени са унищожили източниците на храна в северните райони по време на ледниковия период. Но от гледна точка на еволюцията това не се е случило твърде отдавна, затова телата ни все още са вегетариански.

еволюция

Древните гърци и египтяните са смятали плодовете за основна част от менюто си. Жреците в Древен Египет не докосвали месо. Великите гръчки философи Платон, Сократ и Питагор активно защитавали вегетарианството.

Плутарх пише в трактата си „За яденето на месо” следното: „Искам да задам въпрос, при какви обстоятелства и в какво душевно състояние човек за пръв път е решил да опита вкуса на кръвта, да протегне устни към трупната плът и да украси масата си с мъртви тела? ”

Вегетарианството е било разпространено сред цивилизацията на инките. Даосите от Древен Китай също не вкусвали месо. Има исторически доказателства, че повечето древни хора не са и опитвали месо.

Племената, които ядяли предимно месо, били голяма рядкост. Дори ескимосите се хранят не само с месо и риба, а с 24 видове растения. Изчислено е, че в днешно време човек яде повече месо, отколкото в който и да е исторически период.

Рейтинг

3.6
Общо 18 гласували
5 6
4 4
3 5
2 0
1 3
Дай твоята оценка:

Коментари (25)

Яж хора
Яж хора
16.08.2015 14:12
Яж хора тогава! Малко хора изяж, щом работата е в дозата, хах.
0
1
Пий вода
Пий вода
07.05.2015 19:06
И въздух да дишате и вода да пиете пак ще умрете.Хората имат избор,какво да ядат,дали месо,дали храсти,всеки сам си избира,а това,че група хора се опитват да втълпят,че месото е вредно и има вреда от консумирането му това говори за тях,че не уважават личния избор на другия.Вредно е всяко нещо,което не се употребява в норма.Всичко е в дозата.Може да издържаме на радиоактивност,може да издържаме на натиска на фармацевтите,които ни тровят от деца на всичко,всичко е в дозата.А за веганитв,които толкова страдат за животните,които се избиват за храна,е ми вие унищожавате ужасно много мравки,паяци,хлебарчици,и тем подобни божии създания без да искате,но това не е оправдание.Пасете си на воля никой не ви съди,но не съдете и вие,защото колкото и здравословно да живеете пак ще умрете :Д
3
1
Калпазанина
Калпазанина
06.05.2015 16:28
Според мен стартът е даден не от канибализъм (американска лакърдия), а от придобитото изкривено желание да убиваш, за да доминираш (резултат от грехопадението). Преди въпросното грехопадение човек е имал вроденото усещане, че на него (като най-висше творение сред животните, на който е предоставен изборът и силата да променя заобикалящия го свят) е дадено да владее над всичко сътворено на земята, но с едната разлика, че това му усещане не е било объркано до перверзност.
Защото да владееш означава да се грижиш, а не да погубваш.
Това се е случило, защото човекът се е опълчил на "обучението", в което е бил поставен от Твореца си за да придобие и овладее цялата божественост, с която е бил надарен.
Оттогава насам почти всичко, до което се докосне започва добре, но се прецаква и извращава. Причината е, че заради това прекъсване обучението си той е загубил един от най-важните "инструменти"- МЪДРОСТТА, чрез която узнава кога да спре или започне, или промени нещо. Оттогава насам животът му е низ от щастия и страдания- даден му е шанса (макар и по трудния начин) той все пак да завърши обучението си. Разбира се, много се и провалят.
3
1
вяра
вяра
21.10.2014 22:09
Да допълня: естествено че прародителите ни не са яли месо, да не мислите че като са се пръкнали са погледнали една коза и са си казали дайте да я утрепем и да я изядем! Това се е случило след много години може би от чисто любопитство и просто йм е харесало, това е.
2
0
Вяра
Вяра
21.10.2014 22:06
Малоумници "всеядци" каквото и да напишете не можете да отречете най-големият факт и той е че човекът може да живее напълно пълноценно като веган или вегетарианец! И този прост факт драги мои доказва че ние не сме месоядни по природа!Даже обратното доказано е че месото хич не ни трябва толкова колкото си въобразяваме и в големи количества може да е причина за рак. Това че ни харесва или можем да го ядем няма нищо общо! Някои хора ядат и червеи, това значи ли че без тях ще умрат?!
1
1
Уффф
Уффф
12.08.2014 01:43
Алелуя!
От кога споделям тази теория!
Харесва ли ви или не, това е факт.както и че хората, които не ядат месо са духовно по-извисени от мършоядите.
И по-здрави, по-умни, по-визуално приятни, живеят по-дъллго.
Сори.
5
0
Кики
Кики
14.11.2013 06:55
Както е написано в тази статия,съгласно американските учени: Всеобщата вегетарианска епоха е продължила до падението на човечеството точно преди потопа.
Това говори, че хората не са били по-добри кагато са били "тотални вегетарианци" и (пак според американските учени)действията им са довели до климатичните промени и ледниковия период !
Освен това, в тази ситуация,човекът е оцелял благодарение на консумацията ва месо.
И нека не забравяме, че за да се стане вегетарианец трябват години. Рязкото спиране на консумацията на месо и животински продукти води до заболявания, на каквито съм свидетел.
Освен това забелязвам в тези новоизмислени и гладни "вегетарианци", че стават заядливи и злобни енергиини вампири.
3
3
Аз
Аз
16.10.2013 15:24
Оставям потопа и "американските учени" настрана. Бърз поглед в огледалото ми казва, че очите ми са разположени отпред на главата с цел стереоскопско виждане, за да мога да преценя разстоянието до жертвата. Няма тревопасен бозайник, който да няма поне 180 градуса зрително поле, просто защото на тях им се налага да забелязват хищниците.

Колкото до този коментар: "хората дето ядат месо не им пука за здравето им, муат кебапчета, пръжки и шкембе чорба което върви в тон с някакъв чалгарски ритъм, и викат на това живот" - ако си мислите, че ставайки вегетарианци се издигате духовно над събратята си, жестоко се лъжете. По-скоро е обратното, именно богатото меню и ловът са довели до развитието на мозъка и човешката интелигентност такива, каквито ги познаваме днес.

Истината е проста. Човекът е всеядно животно. За някои от нас е полезно да консумират по-малко месо, за други повече. Някои просто не го обичат. Но да си мислите, че е природосъобразно да консумирате само растения, и да маате таблетки с Омега-3, витамин Б и всичко останало, което може да си набавите само от месото и рибата, е просто каприз ;)
7
6