Безценните подаръци, които получавал Тодор Живков, излизат наяве

Безценните подаръци, които получавал Тодор Живков, излизат наяве

Като дългогодишен държавен глава Тодор Живков е получавал много и най-ценни подаръци от цял свят. Голяма част от тях днес могат да се видят в родния му град Правец. Най-ценните обаче остават забулени в мистерия.

Тодор Живков е получавал редки и екзотични подаръци от други държавни глави от много континенти. Ювелирни оръжия и произведения на изкуството – всички те ще бъдат изложени в музейния комплекс при родната къща на Живков. Официалната изложба предизвика небивал интерес.

Един от най-интересните и определено най-странни и екзотични екземпляри, е седло за камила. То е подарен на Живков лично от Муамар Кадафи. Към него има и поздравителна картичка.

Подаръците, които кътал Живков през годините, са десетки. В музея са изложени 300 от тях. Повечето са произведения на изкуството, а другите са наистина безценни.

Даровете си държавният глава е получил при обмяна на визити през годините. Те са само малка част от нещата, които скрил от очите на народа.

Акцент в изложбата са подаръците под форма хладни и огнестрелни оръжия. Експонатите са оценени на хиляди евро. Някои са наистина безценни, защото са произведени в от един до три екземпляра.

Едни от най-оригиналните и странни подаръци на Живков са реплика на кремълския часовник, инкрустирани купи и ножове, костюм на самурай и статуетки от слонова и тюленова кост.

Подаръците са разделени в две зали. В едната са събрани тези, получени от българи и балкански лидери, а в по-голямата - от ръководители и делегации от цял свят.

Най-редките експонати в изложбата са позлатен инкрустиран пистолет и автомат от Никарагуа. Те ще останат в музея само за няколко дни от съображение за сигурност. Желаещи да видят подаръците на Живков имало още преди експозицията да бъде открита официално. И този път не липсват конспиратори, които са убедено, че държавният глава е получавал и много по-ценни дарове, които държавата упорито крие.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати