Откриха легендарен римски град, унищожен от цунами

Откриха легендарен римски град, унищожен от цунами

Чудовищно цунами срива до основи древноримският град Неаполис, а това вече не е само легенда, а доказано събитие. Подводни археолози откриха останки от този важен за времето си център на Древен Рим.

От процъфтяващия град сега са останали широка мрежа от подводни руини, но въпреки че са изминали 1700 години, има някои артефакти, които са останали запазени.

Археолозите са открили следи от улици, древни монументи или около 100 резервоара, които се използвали за производство на ферментирал сос за риба. Това се смятало за истински деликатес в Древен Рим и Древна Гърция.

Останките на Неаполис се открили от учените на Тунизийския институт за национално наследство и италианския университет Сасари. Те са започнали своята експедиция още през 2010 година.

Това е историческо откритие, казва Мунир Фантар, ръководител на експедицията пред Франс прес. Руините се простирали на 200 хиляди квадратни метра, което категорично доказва, че градът е бил погълнат от цунами.

Това събитие е било документирано от историка Амиен Марселин. За същото природно бедствие се смята, че е предизвикало съществена разруха в Александрия, Египет и на гръцкия остров Крит.

Но тъй като до момента не бяха открити доказателства, а и археолозите не разполагаха с подходящи измерителни уреди, случилото се смяташе за мит.

Неаполис е основан през V век преди Христа, а името му от гръцки език се превежда като нов град. Останките му са били намерени край североизточните брегове на Тунис.

Градът няколко пъти е сменял своите владетели, а при Третата пуническа война били в съюз с картагенците, а находката може да даде повече сведения за връзките на Древен Рим с Африка.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати