Съществувала ли е наистина легендарната Савска царица

Савската царица

Екзотичната и мистериозна Савска царица е ключов образ в много религиозни текстове в Библията и Корана. Тя се среща и в много легенди, заради което учените все още спорят дали е била реална историческа личност или измислица на местните.

В християнските творби тя е представяна на въплъщение на божествената мъдрост, докато за арабите и африканците е по-скоро приказен пътешественик.

Дори в Холивуд харесват легендарния образ на тази мистериозна жена и използвайки легендите за нея създават филма Solomon and Sheba. Лентата съчетава трите най-известни предания, свързани с тази загадъчна фигура.

Най-известна е еврейската легенда, която свърза Савската царица с цар Соломон. В Стария завет пише, че Савската царица потърсила Соломон за съвет, а след като го получила, го дарила с големи богатствата.

Твърди се, че притежавала богатства, с които могат да се похвалят страни като Етиопия, Оман и Йемен, но според Библията тя не идва от нито една от тези страни, а родом е от Шаба, а с подправки и ценности се снабдявала посредством търговия.

Въпреки подробното описание обаче до момента не са открити исторически доказателства, че това царство наистина е съществувало.

В ислямските легенди за Савската царица се казва, че тя пристига при цар Соломон от Йерусалим. Живеела в замък, чийто стени били от стъкло, а краката ѝ приличали на кози копита.

Савската царица

В етиопските легенди се казва, че Савската царица се явила пред цар Соломон, за да го съблазни, а година по-късно му ражда незаконен син. Наричат детето Менелик и след като го ражда, царицата се завръща в столицата на Етиопия Аксум.

Години по-късно Менелик се среща с баща си, но отказва да остане в Йерусалим, а се връща при майка си с дар – Заветния ковчег. Този ковчег заема важно място в етиопската традиция, а Савската царица се определя като майкана всички последвали царе в Етиопия.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати