Перфектна викингска крепост – тайната за изграждането ѝ е разкрита

Викинги

Крепостта Боргринг е една от най-впечатляващите викингски крепости за всички времена. До днес всички учени недоумяваха как е възможно този народ да изгради толкова технологично напреднала крепост. Парче дърво на над 1000 години разкри тайната. Или поне отчасти.

Уникалната по рода си крепост е идеално кръгла. Тя се намира южно от Копенхаген на остров Зийланд. Открита е с помощта на технологията LiDAR с висока резолюция. Тя представлява антена, базирана на лазерното изследване, която създава 3D типографска карта на земната повърхност. Откритието е първото по рода си за последните 60 години. Крепостта Боргринг е датирана в края на X век и е изключителни технологично напреднала.

Разкопките в района стартират още през 2014-та. Това е петата крепост под формата на окръжност, открита до този момент, принадлежаща на викингите. Учените са убедени, че те са вдъхновени от английски модели, тъй като някои от техниките на викингите са повлияни от Скандинавските завоевания на Британските острови.

В миналото, а и днес, кръгът се смята за идеалната форма за крепост. Тя може да обхване най-голяма площ с най-малка периферия. Реално не е необходимо една крепост да е идеално кръгла, за да е функционална, но Боргринг е точно такава.

Оказва се, че уменията на викингите за изследване на земната повърхност надминават всички очаквания. Уменията в строителството – също. Според учените крепостта е служела не само за военни цели. С нея кралят, поръчал построяването ѝ, е демонстрирал сила и мощ. За да разберат как е построена, учените трябвало да разберат при кой владетел е съградена.

Викинг

Крепостта Боргринг е по-различна от всичко останали. В нея са открити дърводелски инструменти и други принадлежности, използвани от викингите за запълване на дупките по защитните стени и огради. Изследванията показват, че тук са живели много поколения. Това е нещо необичайно за викингските обичаи. Повечето подобни крепости са изоставяни максимум до две десетилетия след построяването си.

Въпросът, който вълнува учените, е как някой е способен да изгради толкова уникална постройка. Отговорът археолозите намират в парче дърво, открито през юли тази година. След куп анализи е установено, че парчето е от дърво в Дания, отсечено малко след 966 година. Това доказва, че крепостта е строена точно по времето на Харалд Блутут. Той е син на първия владетел на кралство Дания, който е покръстил датския народ по време на управлението си от 958 до 986 г. Това води учените до заключението, че има още много скрити крепости по датските земи. Експедициите за откриването им вече са в ход. Когато бъдат разкрити, това ще е поредната стъпка към разкриване на точния способ за построяването им.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати