Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Библията»Не е мит! Исус наистина е превърнал водата във вино

Не е мит! Исус наистина е превърнал водата във вино

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k731

Сватбата в Кана Галилейска, когато Христос превръща водата във вино, е сред най-известните чудеса на Спасителя. Ново откритие на екип от израелски учени доказа, че тази история не е само мит.

При разкопки в близост до древния град Кана бяха открити големи ритуални делви, същите за които библейската история разказва, че са съдът, използван от Исус за преобразяването на водата във вино, пише Дейли мейл.

В Евангелието на Йоан пише, че са използвани шест каменни делви, когато виното на празненството свършило. Тогава Христос наредил те да бъдат напълнени с вода и пред очите на гостите я превърнал във вино.

Делвите трябва да са били с вместимост от 39.3 литра, смятат археолозите, но по-странно е, че те са описвани като каменни, а по това време се използвали предимно керамични съдове.

Съмненията обаче напълно се разсеяни с откритите делви край град Кана. Вероятно те били произведени от Галилейска работилница и са от варовик, а не от керамика, както повечето домакински съдове, използвани от юдеите.

Причината да изберат варовик вместо керамика е по-скоро практична, отколкото религиозна, казва доктор Йонатан Адлед от Ариелския университет в Израел.

Керамиката се цапала по-лесно и веднага след сватбата трябвало да се изхвърли, докато варовикът се запазвал чист по-дълго.

Материалът е добиван от пещера, която древните занаятчии често посещавали, за да се снабдяват с нужното за изработка на домакински съдове и след това да ги продават на пазара.

Работилницата е съществувала от поне 2000 години и е открита случайно по време на строителство на път към нов спортен център. Районът не е се намирал под влиянието на Римската империя и е посещаван предимно от юдеи.

Вълнуващото е, че за първи път имаме истинско доказателство от прочутата сватба в Кана Галилейска. Това явно показва, че събитието не е измислено, казват израелските учени.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати