Пророческият сън на журналиста от вестник Глоуб

Пророческият сън на журналиста от вестник Глоуб

На 25 август 1883 година журналистът Едуард Симсън от бостънския вестник Глоуб заспива на работа и сънува нещо необикновено – една от най-големите човешки трагедии в историята само часове преди тя да се случи.

В съня си Симсън вижда странния остров Праломе, който се намирал в близост от остров Яве. Денят бил ясен и топъл, но той усещал необяснима тревога. Тогава вулканът на остров Праломе изригва и се образува огромна вълна цунами, която убива десетки хиляди хора.

Журналистът се събужда и тъй като сънят му бил твърде ярък, за да е нещо обикновено, решава да нахвърли на лист хартия основните мотиви от него и по-късно да напише разказ.

След това отива да си доспи. Негов колега обаче минава край бюрото му и вижда записките. Сметнал, че те са информация от телеграф и веднага ги изпратил за публикуване.

На следващия ден вестник Глоуб излиза със заглавие, че на несъществуващия острова Праломе се е случила огромна трагедия в следствие на изригване на вулкан, а на Едуард Симсън му се налага да обяснява, че това е било само сън.

Рядко се случва по-голям гаф от този в журналистиката и ръководството на Глоуб подготвя опровержение, както и уволнението на Едуард Симсън. Само часове по-късно обаче ще променят мнението си.

Пророческият сън на журналиста от вестник Глоуб

На 26 август 1883 година спящият от 200 години вулкан на остров Кракатау, в близост от остров Ява изригва и причинява една от най-големите природни катастрофи в историята на човечеството.

Кракатау бил необитаем остров, но изригванията водят до огромно цунами и разпространение на вулканична пепел, което убива близо 37 000 души за едно денонощие.

Първото изригване е регистрирано следобеда на 26 август, а най-страшното тепърва предстояло. На следващия 27 август са регистрирани 4 изригвания, като последното е 10 000 по-мощно от вълната, причинена от атомната бомба, пусната над Хирошима.

Намиращите се в близост 165 села на островите Ява и Суматра били заличени, а живеещите в тях близо 37 000 души, убити в резултат на вълните цунами и вулканичната пепел.

Газовият облак бил толкова гъст, че слънцето в този район не се виждало в продължение на 3 дни.

Но най-необяснимо от всичко си оставя, че журналистът Едуард Симсън сънува трагедията малко преди тя да се случи, и то с точност, защото след години се разбира, че старото име на Кракатау било Праломе.

Виж повече

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари