Зловеща кула от черепи вцепени Мексико

1 от 5 Снимки
Зловеща кула от черепи вцепени Мексико
Снимка: Reuters

Мексиканските археолози изпаднаха в недоумение. Кула от човешки черепи може да преобърне месната история.

Разказът за кула от черепи на испанските завоеватели смразява кръвта на мексиканците от векове. Тя се предават от поколение на поколение в Мексико. Според официалните източници, запазени и до днес, кулата се състои от десетки хиляди черепи на победени воини. Тя е един ярък пример за участта на тези, които се провалят в опита да завоюват територия.

Кулата от черепи е реално съществуващ артефакт. Човешките останки намират своя покой за 500 г. Те са скрити под земята на град Мексико, където някога е бил Теночтитлан – столицата на държавата на ацтеките. Хилядите черепи са стояли там необезпокоявани повече от пет века. Преди две години обаче група от археолози започват да разкопава миналото и да разкрива погребаните тайни.

Шокът на археолозите е пълен. Те очакват да открият останки от млади мъже, каквито са войните.

Сред черепите на млади мъже обаче са намерени и такива на жени и деца. Това поставя под въпрос информацията и легендите, разпространявани хилядолетия наред. Откритието повдига много въпроси и сочи, че всичко, в което историците са вярвали до този момент, може да се окаже тотално погрешно. Може дори да се окаже, че не само младите мъже, но и жените и децата са ходели на война.

До този момент са разкрити общо 676 черепа. Те се откриват в древно селище близо до голямата катедрала в мексиканската столица. Тя е построена над Главния храм – най-важното светилище за ацтеките. Археолозите имат да копаят още много, за да стигнат до основите, и се очаква да разкрият още много човешки останки.

Откритите до момента черепи доказват, че в миналото не се е случило нещо ужасяващо и зловещо, за което няма данни днес. Доказано е, че откритите човешки останки са част от Huey Tzompantli /виж галерията/. Това представлява рамка с диаметър около 60 м., на която се нареждали черепи и се поставяла в параклиса на ацтекския бог на Слънцето, войната и човешките жертви.

Рамката за черепи е описана от войника Андре де Тапиа, който участвал в завоевателната експедиция на Ернан Кортес през 1521 г. Той пристига във Веракрус, източния бряг на Мексико, през 1519 г. За две години заедно с местни организации хората му успяват да превземат столицата на ацтекската държава.

Никъде обаче не споменава за жени и деца войни, което поставя въпроса защо и техните черепи са намерили място в рамката. Мистерията е пълна, а мащабите на извършените зверства ще се окажат много по-големи от очакваното.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари