Доказано! Под повърхността за Земята има океан

океан

Фантастиката е на път да се превърне в реалност. Идеята на Жул Верн за океан под повърхността на Земята, описана в Пътешествие до центъра на Земята, ще се окаже истина.

В мантията на Земята има много водни басейни – това не е тайна за никого. Оказва се обаче, че има и такива, разположени на впечатляващата дълбочина от над 1000 км от повърхността на планетата.

Учени на екип от Северозападния университет в Ивънстън откриха живот на 1000 километра във вътрешността на Земята. Те уточняват, че ако океанът не бе толкова надълбоко, всички щяхме да сме потънали и живот на планетата на практика нямаше да съществува.

Океанът е толкова дълбоко, че се простира на една трета от разстоянието до ръба на земното ядро. Доказателството за съществуването му се доказва от диамант, изникнал при изригването на вулкан в Бразилия преди около 90 млн. години.

земя

При обстойното изследване на диаманта, както и при проверка с микроскоп с инфрачервени лъчи се оказвало, че в твърдото му тяло са останали минерали. Учените успели да различат хидроксилни йони, които обикновено са свързани с вода.

Минералите в диаманта са желязо и магнезиев оксид, както и хром, алуминий и титан. Наличието на подобна комбинация сочи, че водата е много по-дълбоко от очакваното.

Допълнителни метали в диаманта са се отделили от феропериклазата. Това е нещо, което се случва при едни доста по-поносими условия, когато той е преминавал през по-малки дълбочини.

Наличието на подобен букет от метали обаче доказва, че той се е формирал в прекомерните условия на долната мантия, на над 1000 км навътре в Земята. А ако в миналото е имало океан там, то е много вероятно той да бушува в недрата на планетата и до днес.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати