Агрипина Младша: най-трудната за убиване жена в Древен Рим

Агрипина Младша
Снимка: Wikimedia

Агрипина Младша е запомнена като амбициозна, властна и безскрупулна жена. Но тя е плод на времето, в което е живяла. В Древен Рим е трябвало да се научиш да оцеляваш в среда на интриги, кръвосмешения и жестокост.

Родена е през 15 г. в днешен Кьолн в семейството на военачалникa Германик и аристократката Агрипина Старша (заварена сестра на император Тиберий). Семейството има общо 9 деца, като едно от тях е бъдещият император Калигула. Агрипина наследила властния характер на майка си, която била изключително силна жена. Баща ѝ, Германик, бил единственият военачалник, който можел да пази границата от германските племена. Сенатът убедил Тиберий да го осинови, за да наследи трона, но императорът предпочитал Калигула. Останалите членове на семейството приемал като заплаха.

Уредил убийството на Германик. Омъжил дъщерите съвсем малки за мъже, които му се подчинявали. Завел дело срещу майката и двама от синовете ѝ, като ги обвинил, че между тримата има сексуална връзка. Цял Рим знаел, че обвиненията са фалшиви, но присъдата била заточение. Това не стигнало на Тиберий, но и собственоръчно извадил едното око на Агрипина Старша от злоба, че не му се подчинявала и не успявал да я унижи.

Съпругът, който избрал за Агрипина Младша, бил Гней Домиций Ахенобарб. Тя била на 13, а той на 43 години. Отношенията между двамата съпрузи били меко казано ужасни. Той е баща на единственото ѝ дете - бъдещия император Нерон. Когато бебето се родило и го поздравявали за наследника, думите на Гней Домиций били: Нещо, пръкнало се от мен и Агрипина, би донесло само страдания на човечеството. Думите му се оказват пророчески.

Междувременно император Тиберий умира и е наследен от брат ѝ Калигула. Той има любовна връзка с 3 от сестрите си, една от тях е Агрипина. Но сестра им Юлия Друзила иска цялата власт и да е единствена в леглото на брат си. Затова го настроила срещу Агрипина и той я заточил в Понтия.

Най-ценното нещо от заточението е срещата ѝ с римлянката от галски произход Локуста. Тя била изключително веща в приготвянето на всякакви отрови - бързи, бавни, незабележими при лекарски преглед. Когато чичо ѝ Клавдий станал император след смъртта на Калигула, веднага освободил Агрипина от заточение. Тя отвела и Локуста със себе си в Рим. Омъжили я за втория ѝ съпруг - Гай Салустий Криси Пасиен. Но Агрипина не искала този брак. Искала власт. Гай починал от отравяне скоро след сватбата. Локуста започнала да се отблагодарява за свободата си.

В същото време Клавдий бил предаден от съпругата си Месалина. Агрипина го убедила, че от роднини няма да има такива разочарования и трябва да се ожени за нея. За да сключат брак чичо и племенница, Сенатът трябвало да гласува специален закон, с който им позволява.

Агрипина Младша
Снимка: Wikipedia

Агрипина имала една мечта - да види сина си Нерон на императорския трон. Не се знае как убедила Клавдий да изготви завещание, в което обявява Нерон за свой официален наследник, въпреки че има свой собствен син - Британик. Британик бил ядосан, но се държал уважително към баща си и се надявал той да промени решението си.

Когато Агрипина усетила, че Клавдий е склонен да промени завещанието и да лиши Нерон от престола, не губила никакво време. Клавдий починал от отравяне.

Нерон станал новият император. В началото на управлението му майка му властвала зад кулисите. Но сенаторите се страхували от нея. Убедили Нерон, че е опасна и ще му отнеме трона. Той се влияел лесно, защото бил наследил много от лудостта на Калигула, а имал и свои още по-страшни приумици. Така в знак на благодарност към майка си започнал да планира убийството ѝ.

Нерон

Агрипина е убита чак на четвъртия опит. Първите два пъти били чрез отравяне, Локуста не направила истинска отрова срещу приятелката си, а най-обикновена отвара. Третият опит е много оригинален. Трябвало да пътува с малък кораб и синът ѝ накарал екипажа да пробие дъното и да предизвика корабокрушение. Спасила се с плуване. След доста време в морето един рибар я качил на лодката си.

Четвъртият опит бил най-жесток, но сигурен. Изпратил войници в дома ѝ да я пребият до смърт.

След убийството на Агрипина лудостта на Нерон растяла до момент, когато не останал римлянин, който да не изтръпва от ужас при мисълта за него.

Твърди се, че докато се борила тронът да бъде завещан на сина ѝ, Агрипина отишла при гадател и го попитала дали ще стане император. Той й отговорил, че ще стане, но ще убие майка си. Думите ѝ били: Нека я убие, стига да властва.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати