Обществото, което обеси слона Мери
The Society That Lynched Mary the Elephant
sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Обществото, което обеси слона Мери

Обществото, което обеси слона Мери

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k884
Убийството на слона Мери

Историята на слона Мери е най-яркият пример за насилието над цирковите животни в началото на XX век. След като убива дресьора си, известната като Смъртоносната Мери, е обесена по настояване на обществото, което станало свидетел на трагичния инцидент.

Мери е била 5-тонен азиатски слон, част от трупата на цирк Спаркс. През септември 1916 година за неин дресьор е назначен Уолтър Елдридж, когото наричали Червения заради странния цвят на косата му.

Той нямал никакъв опит в дресирането на слонове и единственото, което умеел, е било да насочва огромното животно с т.нар. слонска пръчка.

Елдридж изкарвал Мери на арената и след това се изправял върху гърба ѝ, заради което за нула време се превръща в звездата на шоу до един фатален ден, когато представлението завършило със смърт.

Има много слухове за смъртта на Червения, но според най-популярната мълва Елдриж е ръчнал слона зад ухото, когато той се спрял по средата на номера, за да изяде кора от диня.

Животното се раздразнило от убождането, започнало да препуска и с хобота си хвърля дресьора от гърба си и стъпква главата му. Цялата сцена се разиграла пред погледите на хората, дошли на цирк.

Когато Мери се успокоява, тълпата я обгражда с възгласи Убийте слона!

Слона Мери

Собственикът на цирка Чарли Спаркс няма друг избор, освен да се съгласи с очевидците на инцидента и се нарежда да обесят Мери публично.

На 13 септември 1916 година Мери е транспортирана с влак до Юникой, щата Тениси. Пред мястото на нейната смърт имало около 2500 души. Тя е отведена до площадката, където трябвало да я обесят, с още 4 слона, за да се чувства спокойна и да не се бунтува.

Около врата на Мери връзват дебела верига и издигат тялото ѝ с кран. Никой вече не може да предотврати ужасът, който ще последва.

Чували са се звуците от чупещите се кости на слона, а когато кранът се издига на височина от 2 метра, веригата се къса, слонът пада и чупи ребрата си.

Кранът се вдига за втори път, докато животното агонизира в ужасяващи мъки. Тълпата отдолу посреща виковете на Мери с ръкопляскания и радостни възгласи. 30 минути по-късно животното умира, а ветеринарен лекар, станал свидетел на случилото се, потвърждава смъртта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати