Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Любопитно»Най-старите градове в света

Най-старите градове в света

MarianeMariane
Джедай
329112127
6 от 6 Снимки

Ерихон (Йерихон), Палестина


Не се знае кога точно е създаден градът, но учените са категорични, че това е най-старото човешко поселище, датиращо от около 10 000 г. преди новата ера. Разположен на брега на река Йордан градът е част както от древната, така и от съвременната история.

За съществуването му се споменава дори в Библията, където е описано, че е завладян от евреите, след като стените на Ерихон (Йерихон) се сринали при звука на стотици тръби.

Един от първите признаци на зараждащата се човешка цивилизация е зараждането на първите градове, в които хората да се установят за постоянно. Имената на част от тези древни населени места могат да се прочетат дори в Библията.

Но в резултат на икономически фактори, войни, конфликти или други обстоятелства постепенно люлките на съвременната цивилизация една по една биват изтривани от лицето на картата.

Типичен пример затова е сирийският град Алепо, който според историци е най-старият, продължително населен град в света. Днес обаче той е сцена на гражданска война и неговото съществуване и история са под въпрос.

В горната галерия можете да видите и списък с най-старите градове с света, някои от които съществуват и до ден днешен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати