Разкриха самоличността на тайнствения детектив X

детектив Х
Снимка: NIST

Случайно намерени дневници успяха да вдигнат завесата на почти 100-мистерия за самоличността на тайнствения детектив X, който помагал с анализите си на федералните през 30-те години на миналия век.

Зад кодовото име детектив X се криел физикът Уилмър Саудър. Той тайно помагал на полицията и успял да реши редица сложни случая. Работил е и за днешния Американски национален институт за стандарти и технологии.

Саудър е бил специалист по точното измерване и благодарение на знанията и уменията му в тази област става отличен детектив и е търсен за експертно мнение по десетки разследвания.

От страх за своята сигурност и сигурността на неговото семейство той настоявал за пълна анонимност. И така докато познатите и приятелите му смятали, че работи една от най-скучните професии на света, всъщност той бил таен детектив.

Двойнственият му живот по никакъв начин не му пречил да разследва криминалните въпроси, а най-впечатляващата му работа е през 1932 година, когато разбира самоличността на убиеца на 20-месечно бебе само по неговия почерк.

През 1932 година отвличат бебето на известния за времето си пилот Чарлз Линдберг, а в креватчето му е оставена единсвено бележка за откуп. Дните по-късно е открито тялото на малкото момченце.

Чарлз Линдберг

Уилмър Саудър анализира почерка на похитителя – нещо, което се смятало за революционно по това време. На никой не му минавало през ума, че начинът на писане може да разкрива каквото и да било.

Разследването е наречено Случаят на века и приключва на 13 февруари 1935 година, когато за убийството е заловен Бруно Хауптман. Той е признат за виновен и получава доживотна присъда.

В кашона с дневници на Саудър са открити и трудове от съдебна експертиза. Отне ми поне десет минути четене, за да разбера колко важно е всъщност това, казва Кристен Фрост, жената, която открила дневниците.

Като Детектив Х Саудър работи най-вече за федерални агенции, а в Американския национален институт за стандарти и технологии е работел рамо до рамо с нобеловия лауреат Албърт Майкелсън.

Саудър бил главен разследващ по много от случаите, а дори не се появявал на местопрестъплението. Доказателствата си носил у дома и ги анализирал, след което с точност определял профила на престъпника.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

margo.mk
margo.mk
14.06.2017 01:03
Забележителен човек!
0
0