Шествековна мистерия е разгадана! Вече е ясно коя е майката на Да Винчи

фамилията Винчи

За майката на гения Леонардо да Винчи досега се знаеха единствено две неща – казвала се е Катерина и е била селянка. Но дългогодишно проучване успя да вдигне завесата на тази мистерия и да разкрие повече за родителите на великия художник.

Изследването е ръководено от Мартин Кемп, професор по история на изкуството в Оксфордския университет. Изследвани са били документи, открити в Тоскана, които дават информация за фамилията Винчи.

Открити са архиви от ранна система за облагане на данъци върху собствеността и богатството. Според тях дядото на Да Винчи е притежавал малка порутена къща, в която никой не живеел, и затова не можели да му наложат данък, споделя професор Кемп.

Ясно е вече и че майката на Леонардо се казвала Катерина ди Мео Липи. Била е бедно момиче, което рано остава без родители, а едва на 15-години е прелъстена от 25-годишен женен адвокат.

Леонардо да Винчи

Катерина е живеела с бабата и дядо си в малко село на около един километър от град Винчи. Те живели в малка порутена къща, където най-вероятно е роден Да Винчи на 15 април 1452 година.

Неговият баща е бил амбициозният адвокат Сер Пиеро да Винчи. Според документите Катерина е заченала в седмицата, когато адвокатът е бил в отпуск.

Оказва се обаче, че адвокатът е имал съпруга и след кратката афера изоставя бременното 15-годишно момиче. Тъй като не е имала собственост, тя се омъжва за първия, който я поискал – фермерът Антонио ди Пиеро Бути.

От него Катерина ражда още 6 деца, но Леонардо е отглеждат от дядо си Антонио да Винчи и не е живял с майката си и съпруга ѝ, тъй като такава била уговорката ѝ с фермера. Той не желаел да отглежда дете, което не е негово.

Изследването на Кемп се стреми да опровергае някои от най-големите митове, свързани с художника. Все още се проучва неговото детство, а детайли от него ще бъдат в предстояща книга.

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари