Легендата за благородното дело на лейди Годайва

Легендата за благородното дело на лейди Годайва

Годайва
Снимка: twitter

900-годишна английска легенда разказва за лейди Годайва, която унижила достойнството си пред цял град, за да бъдат намалени данъците на жителите му.

Смята се, че благородната лейди е аристократка, живяла през XI век. Тя се омъжва за властния лорд на Ковънтри - Леофрик. За разлика от останалите знатни дами обаче тя не стояла само в замъка, а се разхождала между простолюдието.

Сама видяла как високите данъци, които налага нейният съпруг, принуждават хората да живеят в непрекъснат недоимък. Затова събрала смелост и помолила лорда да намали данъците на народа.

Той се ядосал от дръзката постъпка на жена си и решил да я накаже, като я унижи пред града, за чиято справедливост се бори.

Лордът казал, че ще намали данъците само ако язди гола кон из целия Ковънтри.

Решена да помогне на хората, тя свалила дрехите си, качила се на кон и се показала пред целия град, както майка я родила. Покривала се единствено с дългата си коса.

Преди да започне обиколката, близки до лейди Годайва казали на местните какво се кани да направи за тяхно добро и ги предупредили да не излизат от домовете си.

Единствено мъж на име Том не успял да сдържи любопитството си и погледнал през прозореца голата лейди. Според легендата в същия момент той ослепял и така се родила поемата за Надзъртащия Том.

Лейди Годайва
Снимка: twitter

Благородната жена обиколила целия град, след което нейният съпруг удържал на думата си и намалил данъците.

Много историци смятат, че тази легенда е чиста измислица и в действителност лейди Годайва е съществувала, но не се е разхождала гола из града. Тя е била известна със своята щедрост към народа и създаването на Бенедиктския манастир в Ковънтри.

Тя била една от малкото жени по това време, които притежавали собствена земя.

Легендата за нейното дело се предавала от уста на уста, а единственият писмен източник е на английския монах Роджър Уендовър, който е автор и на други известни за времето си легенди.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати