sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Исторически Личности»Гала Дали - кралицата на Салвадор Дали

Гала Дали - кралицата на Салвадор Дали

Гала Дали

Салвадор Дали е един от най-известните сюрреалисти в света. Картините му предизвиквали същински фурор, а банковите му сметки набъбвали. Но зад всички успехи в живота му стои съпругата му - Гала Дали.

Тя е родена под името Елена Дяконова в Казан, Русия на 07.09. 1894 г.

Още от малка се отличавала от другите момичета. Знаела, че е родена за необикновен живот. Когато била на около 18-19 години започнала да кашля лошо. Родителите ѝ се уплашили, че е болна от туберкулоза и я пратили на лечение в скъп санаториум в Швейцария. Там пациентите се чувствали като на почивка - лекували ги с билки и езда. По време на престоя си измислила името Гала (празник).

Там се запознала и с първия си съпруг - френския поет Пол Елюар. Той се влюбил лудо в нея. Непрестанно ѝ пишел писма. Но родителите ѝ нямали пари да продължат да плашат скъпия санаториум и я върнали в Русия. Кореспонденцията с Пол не спряла. Един ден ги излъгала, че ще замине за Франция, за да учи в Сорбоната, но всъщност заминала, за да се омъжи за Елюар.

Салвадор Дали
Снимка: Pinterest

Гала имала дарбата да кара всички мъже в живота си да изпълняват всяко нейно желание безпрекословно. С Пол имат дъщеря - Сесил, която още след раждането била оставена на грижите на френската си баба. Когато Гала забременяла с второто им дете, направила аборт. По време на процедурата станал инцидент и лекарят и съобщил със страх, че няма да може да има повече деца. За негово учудване думите ѝ били: Какъв късмет! Никога не се е вълнувала от майчинството, защото искала да бъде вечно млада, а свързвала децата с остаряването.

Гала никога не била вярна само на един мъж. Докато живяла с Пол, постоянно му изневерявала с други мъже, а и много пъти го канела да се присъедини към нея и любовниците ѝ.

Един ден срещнала немския художник Макс Ернст. Толкова го харесала, че успяла да го убеди да напусне жена си и децата си и да заживеят тримата на семейни начала. Това странно семейство издържало 4 години. Докато не срещнала 10 години по-младия испански художник Салвадор Дали.

Гала Дали

Гала имала слабост към талантливите мъже. Мечтаела си да бъде муза на гений, а в лицето на Салвадор открила много повече. Тя се превърнала в негова господарка.

Дали имал множество страхове и комплекси - страх да осъществява полов акт, страх от женски гърди, страх да рисува други хора освен сестра си и най-добрия си приятел - хомосексуалния поет и драматург Федерико Гарсия Лорка. Лорка знаел за всичките му проблеми с жените и тайно се надявал от най-добър приятел и изповедник да се превърне в любовник на Салвадор.

Съдбата обаче мислела друго. Срещнала петимата - Пол Елюар, Макс Ернст, Гала, Салвадор Дали и Лорка на един плаж в Испания. Гала и Дали се влюбват от пръв поглед. Същата нощ за първи път в живота си Салвадор прави любов. Лорка побеснял всичките му планове отишли на вятъра.

Не след дълго Дали и Гала се женят и се превръщат в едно от най-ексцентричните семейства в историята. Гала е не само съпруга и муза, но и негов мениджър и счетоводител. Тя разпределяла времето му, казвала му кога да рисува. Дали навсякъде казвал, че дължи всичко на жена си. Дори подписвал картините си Гала Салвадор Дали.

Салвадор и Гала Дали

И двамата не крият, че обичат парите и вярват, че талантливите художници трябва да печелят много за труда си. Затова се преместват в Калифорния, САЩ. По това време Америка е жадна за скандали и следи с интерес тяхното семейство. Именно там Гала изгражда империя за милиони долари. Дава разрешение фрагменти от картините на съпруга ѝ да се появят върху чаши, вратовръзки, дрехи, мебели и други предмети от бита. Насърчава го да твори със свободно съзнание. Пускат на пазара диван-устни, сако, покрито с чаши, телефон-омар и много други произведения.

По време на брака им изневерява и на него с все по-млади мъже, но Дали винаги заявявал, че няма нищо против. Когато е 69-годишна, бракът им е застрашен от 22-годишен актьор, който бил влюбен в нея. Но Гала му уредила прослушване за филм на Фелини, той се провалил и тя го напуснала. Все пак Гала обичала само талантливи мъже.

Най-екстравагантният ѝ каприз си остава замъкът в Пубол, Испания. Накарала Дали да ѝ го подари, заживяла там и му позволявала да ѝ идва на гости само ако ѝ прати писмена молба. През другото време на посещение ѝ идвали любовниците ѝ. Факт, който Салвадор знаел.

Починала на 10.06.1982 г. на 87 години след неуспешна операция на щитовидната жлеза. Дали уредил погребението ѝ да бъде в специална гробница и да бъде погребана в любимата си червена рокля на Диор, но нямал сили да присъства на самата церемония. В последните дни от живота си успяла да му препише замъка, за да не отиде в ръцете на дъщеря ѝ Сесил.

Дали

Салвадор живял 7 години след Гала, но не нарисувал нито една картина. Музата му си била отишла. Станал сърдит и необщителен. Тормозел прислугата. Докато живял в замъка, правил два опита за самоубийство. Първи - чрез обезводняване, и втори - запалил пожар в стаята си. Спасили го, но имал тежки изгаряния. Напуснал двореца и заживял в родния си град Фигерас.

Салвадор Дали починал на 23.01.1989 г. от сърдечна недостатъчност. В гробницата на съпругата му имало специално място за неговия ковчег и отвор, през който да се държат за ръце. Но кметът на Фигерас излъгал, че последното желание на Дали било да го погребат в криптата на неговия музей-театър във Фигерас. Така заради алчността за приходи от туристи двамата с Гала били разделени в смъртта си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати