Драматичната легенда за Каменната сватба в Кърджалийско

1 от 5 Снимки

Природната забележителност Вкаменената сватба е разположена в близост до кърджалийското селце Зимзелен. Представлява скална група от различни по форма, цвят и височина скални образувания, спадащите към така наречените Кърджалийски пирамиди. Всички елементи от геоморфоложкия феномен се отличават с колоритност, но определено най-атрактивни са два високи камъка, напомнящи на младоженци, които всеки момент ще се обрекат във вярност.

Съществуват различни твърдения за формирането на тайнствената забележителност. Най-известните научи предположения твърдят, че образуването на Каменната сватба е стартирало още преди повече от 35 милиона години, когато този район се е намирал под вода.

Малко по малко под първоначалното въздействие на вулканична активност, а след това и на дъжда, вятърът и слънцето (след отдръпването на морето) са се формирали скали с розов, зеленикав, жълтеникав и бял нюанс, на които можем да се полюбуваме днес.

И докато изследователите предпочитат да се осланят на научни факти, опитвайки си да си обяснят появата на Каменната сватба, въображението на възрастните хора в Кърджалийско е родило далеч по-вълнуващо предание за нейния произход.

Местна легенда разказва за момък от село Зимзелен, който много отдавна се влюбил до лудост в забулена красива мома от съседно селце. Поболяло се момчето от обич към нея и баща му се решил да я откупи от семейството ѝ с много жълтици.

Не след дълго дошло време и за венчавката на младите. Шествието с булката се отправило към Зимзелен, но точно тогава мощен вятър отвял кърпата на забулената девойка.

При вида на прекрасния ѝ лик всички възкликнали, а бъдещият ѝ свекър я погледнал с нечисти помисли. Тогава се случило най-лошото! За миг всички присъстващи на сватбата без младоженеца се превърнали в камък.

Единствено разстроеният момък гледал ужасен, ронейки сълзи. Превзет от мъката, той се замолил също да се превърне в скала и след секунди желанието му било изпълнено. До него останало невкаменено само мъничка локвичка, в която се излели горчивите му сълзи.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати