Заговорът на Катилина
sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Заговорът на Катилина

Заговорът на Катилина

Каталина

Луций Катилина бил заможен римлянин, който, като повечето хора от висшето общество по това време, обичал да живее в разкош и постоянни гуляи, дори да не може да си ги позволи.

Заради непрекъснатото разточителство не след дълго от богатството му не останало нищо и се налагало да взима дългове, за да си позволява пировете с приятели.

Надеждите му за внезапно забогатяване го срещнали с други римляни, които също като него имали огромни заеми. Те оформят група, която с времето стига размерите на сериозна за времето си войска.

Катилина събира хиляди просяци и скитници, които били готови да му служат срещу храна. Назначава военоначалника Манлий, който да ги обучава, и се готвят за нападение над Рим.

Планът вървял по мед и масло, но както казва една стара френска поговорка: Там, където има жена, винаги има и усложнения, и точно женското присъствие се оказало спънка за изпълнението на заговора.

Фулвия била едновременно любовница на един от конспираторите, приближен на Катилина, и на известния оратор Цицерон, който по това време бил и консул в Сената.

Заговорът на Каталина

Разбрал за заговора, той веднага привлякъл вниманието на римляните с нарежда да бъде изпратена войска, която да предотврати атаката.

Катилина обаче също разбира, че планът му е разкрит, и решава да нападне по-рано от предвиденото. Първата му цел е убийството на Цицерон, но когато приближили дома му, видeли, че той е силно охраняван и затова се отказали.

По същото време в Рим пристигат келтското племе алоброги, които искали да молят за намаляване на данъците. Катилина им предлага да се присъединят към войската му, но те се страхували от властта и се свързват с Цицерон.

Той ги уговаря да се престорят, че приемат предложението на заговорниците. Така римляните залавят част от бунтовниците и ги хвърлят в тъмница, където са удушени.

Решителната битка се състои само няколко дни по-късно и въпреки че Катилина събира войска от близо 10 000 души, не успяват да бутнат Римската империя. Но победата била пирова, тъй като и римляните губят много от своите хора при потушаването на бунта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати