Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Алистър Кроули - Звярът 666 или Най-грешният човек на света

Алистър Кроули - Звярът 666 или Най-грешният човек на света

Звярът 666
Снимка: Pinterest
Алистър Кроули

Алистър Кроули е противоречива личност. Той е поет, писател, магьосник, практикуващ черна магия, създател на своя собствена религия, наркозависим, сексуалнозависим, привлечен еднакво и от двата пола, окултист, таен агент към Британските служби, алпинист, изкачил успешно Еверест. И всичко това е един и същи човек.

Но да започнем отначало.

Едуард Александър Кроули е роден на 12.10. 1875 г. във Великобритания в богато семейство. Баща му бил пътуващ проповедник към християнска секта. Кроули има топли спомени от него. Описва го като приятел и герой. Отношенията с майка му са доста по-различни. Презира я. Още от дете имал доста мрачни занимания като мъчения и убийства на кученца и котета например. Майка му станала свидетел на тези гаври и го нарекла звяр, антихрист и др.

Когато е на 11 години, баща му умира от рак на белите дробове. Кроули остава наследник на голямо имущество. По-късно се записва да учи литература в Кеймбридж. Там вече спокойно се отдава на страстите си. Посещава проститутки, започва сексуални връзки с мъже. Никога не е крил своята бисексуалност. През този период започва да се увлича по окултното. За първи път е получил прозрение през 1896 г. на почивка в Стокхолм по време на сексуално преживяване с мъж.

Решава да се прекръсти на Алистър Кроули. Мрази името Алек, защото така го наричала майка му. Според него Алистър ще му донесе власт, успех и известност. Освен това е галската форма на Александър.

След колежа си намира таен меценат, който финансира пътуванията му по света в търсене на магии и разучаване на окултни ритуали.

В края на 20-те си години започва да членува в различни тайни общества като Ордена на Златната зора. Става член и на вещерско сборище. Иронията е, че е изгонен от там заради хомосексуализъм и скандално поведение. Главната жрица-вещица била отвратена от държанието му.

След 1900 г. купува имението Болескин на брега на езерото Лох Нес. Започва да практикува церемониална магия.

Един от повратните моменти в живота му е, когато заедно с втората си съпруга Роуз заминават за Египет, за да заченат детето си. Успяват да убедят пазачите да ги пуснат да пренощуват в камерата на пирамидата в Гиза. Роуз имала разностранни интереси и познания. Завела го в музей в Кайро. Там Кроули бил привлечен от експонат, воден под номер 666, същият като числото на Сатаната. По време на престоя си в Египет се свързва със същество от друго измерение на име Айвас.

То му диктува една от книгите му. Главната му идея е, че трябва да разруши всички досегашни религии и догми и върху техните руини да изгради нова вяра. Тя се нарича Телем (воля на гръцки). Мотото ѝ е Прави каквото искаш или Прави каквото волята ти повелява. Хората трябва да се отърват от моралните принципи, от чувството за вина, втълпявано им до момента, и да заживеят свободно.

Следващият важен етап за осъществяване на целите му е практикуване на сексуална магия. В Абатство Телем се извършват оргии, обилно полети с наркотици. По това време английската преса го обявява за най-грешния човек на света. Алистър иска да създаде новия вид дете - лунно дете, което трябва да се зачене чрез специален ритуал. Постоянно го придружава група жени, наречени пурпурни жени.

Те трябва да износят детето на бъдещето. За тези жени е вдъхновен от образа на Великата Вавилонска блудница, но пречупен през призмата му, че тя е идеалната майка, защото е Майка на мерзостите. Най-известната пурпурна жена е Леа Хирсинг. Нейни са думите: Посвещавам се изцяло на великото дело. Ще работя за поквара. Ще убия сърцето си. Ще бъда безсрамна пред всички мъже. Ще отдам тялото си на всички създания.

Но страшните случаи зачестяват. Първият светец на Телем, Раул Ловдей, умира, защото по време на церемония пие заразена кръв. Две от децата на Алистър, които живеят с родителите си в Абатството, умират, преди да навършат две години. Полицията така и не разплита причините за смъртта им. Това е началото на края за Абатство Телем. Съпругата му Роуз влиза в лудница с диагноза шизофрения. С Алистър се свързва негова почитателка, която иска да зачене и износи лунно дете от него. Той се съгласява и по специален ритуал се ражда Алистър Ататюрк.

Той и две от другите му деца - Лола Заза и Нуит Ма Ахатер, са единствените, които доживяват до юношество. Всичките му други деца умират при странни стечения на обстоятелствата. Според мнозина ги принесъл в жертва, докато е практикувал ритуалите си. Друг факт е, че всички жени в живота му свършват като наркоманки, проститутки или в лудница. Влиянието му върху хората е било изключително силно, но и пагубно. Умеел да увлича последователи, но техният край винаги бил фатален. За Алистър нямало нищо по-важно от делото му.

Кроули умира на 72 години на 01. 12. 1947 г. Има две версии как е свършил животът му. Първата е като фалирал, зависим от хероина старец, обитаващ евтин мотел. Втората е като богат джентълмен, който е използвал всички пари, които е присвоил, подвизаващ се с нова самоличност и живеещ в лукс.

Влиянието му върху съвременната попкултура е огромно. Ози Озбърн и Дейвид Боуи му посвещават сингли. Бийтълс и Лед Цепелин го слагат върху обложките на албумите си. Китаристът на Лед Цепелин Джими Пейдж дори купува имението Болескин на брега на езерото Лох Нес.

Определенията за Алистър Кроули са от гений, до шарлатанин. Може би той просто е човек, който сам толкова си вярва, че и другите започват да му вярват. Неговите собствени думи са: Може и да съм черен магьосник, но съм най-великият! .

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати