Нова гробница на 3000 години бе открита в Луксор

Мумия

Гробница на близо 3000 години бе открита при последните археологически разкопки в Луксор. Намерени са десетки саркофази, мумии на фараони, ушебти статуи и фигурки, както и позлатени маски.

Древноегипетското гробище бе наречено Camp 157 и се намира на западния бряг в Луксор. Предполага се, че в него са погребани останките на 18-та египетска династия.

В един от гробовете е била мумията на градски съветник на име Осархат. Неговата професия е била една от най-редките в Древен Египет, споделят изследователите.

Археолозите смятат и че голяма част от погребаните са починали от болест, но все още не може да се каже категорично каква е тя.

Саркофаг

В гробницата са намерени шест мумии, които са в добро състояние, защото са били в саркофази. Освен тях са открити и оцветени маски. Намерени са и 1 050 статуи и ушебти фигурки, някои от които направено от глина.

Гробницата е открита под 450 метра земна маса и чакъл, а разкопките ще продължат, защото археолозите смятат, че могат да открият още ценни артефакти.

Луксор

Само преди месец в Египет бе открита втора подобна гробница с много рядка статуя. В началото се предполагаше, че е на Рамзес II, но в последствие се оказа, че колосът е бил в чест на Псаметих I.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати