Отровно вино с тайна билка убило Александър Македонски

Александър Македонски

Каква е причината за преждевременната смърт на легендарния пълководец Александър Македонски, е въпрос, над който учените разсъждават вече векове наред. Много са теориите защо създателят на една от най-големите империи в човешката история издъхва на едва 32-годишна възраст.

Отскоро известният токсиколог д-р Лео Шеп от Национален център за отровите в Нова Зеландия твърди, че е разплел загадката. Според него завоевателят най-вероятно е бил убит с помощта на отровно вино, направено от невинно на вид растение.

Античните летописци разказват, че на 10 или 11 юни 323 г. пр. н. е. Александър умира в двореца на Навуходоносор II във Вавилон на 32 години. Плутарх отделя голямо внимание на обстоятелствата около смъртта му, които са повторени от Ариан. Около 14 дни преди смъртта си Александър празнувал със своя адмирал Неарх и после, вместо да поспи, прекарал нощта и следващия ден, пиейки с Мидий от Лариса.

След това на 18 десий (месец по македонския календар) той развил висока температура. На 25 десий той вече не бил в състояние да говори. На 26 десий повечето войници се притеснили за здравето му или мислели, че е вече мъртъв. Поискали да го видят и генералите на Александър позволили.

Александър Македонски

Войниците бавно минавали покрай него, докато Александър ги поздравявал с вдигната ръка, все още неспособен да говори. Два дни по-късно, на 28 десий, Александър е мъртъв.

Теорията за отровното вино, което пил Александър, не е нова. Досега учените обаче я отхвърляха, защото от началото на болестта на Александър до смъртта му изминали 12 дни, а толкова дългодействащи отрови в древния свят не е имало.

В своето изследване д-р Шеп смята, че царят на древна Македония е бил отровен с познатата и по наши ширини билка – бял кукуряк или Veratrum album. Растението от рода на лилите съдържа токсини, които причиняват изключително бавна и мъчителна смърт.

Знае се, че в миналото използвали отвара от ферментирал бял кукуряк като лекарство, което предизвиквало повръщане. Хората смятали, че по този начин организмът се прочиства от опасните вещества. Действията на концентрираната му форма могат напълно да причинят симптоми като тези, описани от историка Диодор за Александър Македонски.

Бял Кукуряк

Д-р Шеп работи по изследването си повече от 10 години, след като от телевизия Би Би Си се свързват с него по повод научнопопулярен филм.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати