Пазителите на Сахара са жени

1 от 4 Снимки
Пазителите на Сахара са жени
Снимка: DailymailCoUk

Туаргетите са африкански народ, които и до днес е запазил една своя уникална традиция – там право на глас имат само жените, а мъжете им се покоряват, без да се бунтуват.

Силният пол дори е принуден от жените в племето да покриват лицата си с кърпа, когато излизат извън дома си. Тук матриархатът доминира напълно, но мъжете с нищо не показват недоволството си.

Според една дребна легенда туаргетите произхождат от великата владетелка Сахара Тин Хинан. Тя била амазонка и дошла в Хогар от южната област в Мароко, която в миналото се наричала Тафилалет.

През 1925 година в тази част на света археолози откриват богато погребение на знатна жена и африканското племе смята, че това са останките на тяхната кралица.

Въпреки че туаргете са последователи на исляма, техните традиции по нищо не приличат на тези на останалите мюсюлмани и дори са напълно противоположни.

При африканското племе жените имат повече права от мъжете, като нежната част от обществото могат да имат неограничен брой любовници, за разлика от мъжете, които могат да се ограничат с една съпруга и една любовница. Само те имат право да виждат лицето на мъжа.

Жените имат пълни права над имуществото, а при раздяла мъжът трябва да се задоволи само с това, което жената по своя воля му подари.

Жените са задължени да пазят културното наследство на народа и затова те се учат да пишат и четат още от малки. На мъжете се полага единствено ролята на воини и затова единственото изкуство, което научават, е това на боя.

В Африка живеят близо един милион туареги, които са разделени на множество племена. Те са номади, които се предвижват от място на място в Сахара, търсейки нови пасища за камилите си.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари