Предлагали са на Айнщайн поста на президент

Айнщайн

Човекът, чието име днес е синоним за гений, на 73-годишна възраст едва не е станал президент на Израел. Тъй като Алберт Айнщайн е евреин, му предлагали поста без провеждане на избори.

Определян като Най-великия жив евреин, името на Айнщайн оглавява списъка с кандидат-президенти на Израел на 9 ноември 1952 година.

Седмица по-късно израелско правителство изпраща писмо до учения, в което директно му предлага поста. Заявява се, че е наложително Айнщайн да се премести в Израел, но работата няма да му пречи на научните интереси.

Дори правителството и народът ще ви подкрепят, тъй като знаят какво огромно значение има вашият труд за науката, се казва още в писмото.

Въпреки напредналата си възраст Айнщайн е бил най-предпочитаният кандидат за нов президент на Израел. Ученият от години години наред се бори за правата на евреите, с което лесно печели симпатии в страната ви.

Самият той бяга от родната си Германия, когато Хитлер идва на власт, но през целия си живот активно се противопоставял на гоненията на евреите.

Алберт Айнщайн

Приносът му в различни сфери от еврейския обществен живот, сред които и за основаването на Еврейския университет в Йерусалим, кара всички да си мислят, че ученият би желал президентския пост и със своите логически и математически познания би помогнал за развитието на страната.

Той дори може да систематизира математиката на нашата икономика и да я направи смислена и логична, казва икономист от това време пред списание Таймс.

Но Айнщайн не сметнал идеята за уместна. В официално писмо той отказва предложения му пост, а като аргументи посочва възрастта си и неумението да подхожда правилно към хората.

Уменията за общуване за сред най-важните, които един президент трябва да владее, а геният посочва, че не се справя добре при контактите с нови хора.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари