Убиха лидера на Ку-клукс-клан с куршум в главата

Франк Анкона

Франк Анкона, който е сочен за лидер на Ку-клукс-клан – най-голямата расистка организация в историята, е открит мъртъв с огнестрелна рана в главата. Тялото му е открито в близост до река в американския щат Мисури.

Мъртвият лидер на Ку-клукс-клан е бил открит от хора, които били на риболова в района, съобщава вестник Дейли джърнъл. Мястото веднага е били открито от местния шериф.

Първият обвинен за убийството е 44-годишната съпруга на Анкона.

Предполага се, че семейна разпра е довела до трагедията и смъртта на 51-годишния лидер няма нищо общо с политическата му дейност.

Властите предполагат, че по всяка вероятност Франк Анкона е бил убит в дома си, а след това тялото му е пренесено до реката.

Ку-клукс-клан е най-голямата расистка организация, която се оформя в южните щати на САЩ след премахването на робството. С края на Гражданската война в щатите афроамериканците получават равни права с белите, което никак не се харесвало на южняците в Америка.

Расистите се боря за превъзходство на бялата раса. Членовете са формирали наказателни отряди, които носят островърхи качулки и бели мантии за прикритие на истинската им самоличност.

Франк Анкона

Ку-клукс-клан използват различни методи на насилие като линчуване на чернокожите с камшици, както във времената на робството в САЩ.

За основател на организацията се смята съдия Томас Джоунс, който е бил генерал на армиите на Юга по време на Гражданската война.

Днес Клана съществува под формата на много изолирани и разпръснати поддръжници, които най-вероятно не са повече от няколко хиляди. Членството в Клана е тайна и като повечето братски общества има своите тайни знаци, за да се разпознават.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари