Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Метеоритите, които промениха човешката история

Метеоритите, които промениха човешката история

4 от 4 Снимки

4. Метеоритът дал ново начало на света


Край бреговете на полуостров Юкатан, дълбоко на дъното на Мексиканския залив, лежат останките на най-големия катаклизъм, сполетял планетата след възникването на живота. Кратер, наречен Чиксулуб, с радиус около 125 метра е единственото, което е останало от метеорита, кръстен със същото име.

Небесното тяло ударило Земята преди 65 милиона години и сложило края на повечето животински видове, живели по онова време. Събитието е известно като голямото измиране, сложило край на властта на динозаврите над Земята и дало път на бозайниците, които я владеят и до днес.

Метеор е обект, който пада от Космоса и изгаря в земната атмосфера. Небесното тяло се превръща в метеорит, ако оцелее в атмосферата и се сблъска със земната повърхност.

Макар че основните познания за космическите отломки, удряли нашата планета, са придобити в последните сто и петдесет години, човечеството се е сблъсквало с тях през цялата си история. Последвалите събития са карали хората винаги да гледат със страхопочитание към небето.

Някои от метеоритите, паднали на Земята, дори са променяли цялата човешка история, а според нови теории те са донесли живота на планетата от непознати кътчета на Вселената. Вижте в следващата галерия метеоритите, променили най-много човешката история.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати