Имало ли е заговор срещу Тесла и безплатното електричество?

Никола Тесла

Макар че не се изучава в училище, Никола Тесла е сред най-великите изобретатели за всички времена. Някои конспиративни теории разглеждат негова смърт като заговор, целящ да провали идеята му за безплатно електричество, от което щяло да се възползва цялото човечество.

Никола Тесла е физик и елетромагнитен инженер с големи постижения в областта на променливия ток и електроснабдяването. Част от изобретенията му, които ползваме до ден днешен, са дистанционното управление, рентгена, радио вълните, асинхрония елетродвигател.

Но въпреки успехите си, името на Тесла отсъства от учебниците по физика и история. И това не е всичко. Един от най-великите умове е умрял в пълна мизерия в хотелска стая.

Смята се, че това се дължи на една негова идея – безплатното и безжичното електричество. Тесла е изпреварил времето, в което живял, и виждал свят, където може да използваме електроенергията свободно.

През 1898 година Тесла започва конструирането на кулата Уордънклиф, чиято първоначална цел е да предава съобщения между САЩ и Великобритания. Проектът е финансиран от Джей Пи Морган.

Три години по-късно обаче проектът на Тесла е изпреварен от неговия конкурент Гилермо Маркони, който успешно изпраща първият радио сигнал през Атлантика.

Тесла

Тогава Телса е бил принуден да сподели друга от идеите си с Джей Пи Моган. Той разкрива, че ако строителството на кулата продължи, ще може да предава електричеството по безжичен път, като по този начин електроенергията може да стане безплатна за цялото човечество.

Енергия можело да се извлича от йоносферата на Земята и да се предава безжично, за да осигури лесен и най-вече безплатен достъп на всеки човек до електричество.

Но Джей Пи Морган не подкрепя идеята и за Тесла настъпват тежки дни. Много от патентите за изобретенията му изтичат, принуждава се да продаде Уордънклиф за скрап, тъй като дълговете непрекъснато растат.

Според много конспиративни теоретици изобретателят е бил убит, за да не успее все пак да осъществи идеята си. Записките с експериментите му за иззети от американското правителство, а години по-късно са обявени за изчезнали, което само по себе си говори за значимостта на неговите открития.

Безплатна енергия, добивана от неизчерпаем източник, е неудобна идея за много хора. Това би означавало големи компании за предаване на електроенергия да фалират, а това се определяло за недопустимо и тогава, и сега.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати