Откриха останките на най-древния континент

Индийски океан

При експедиция на остров Мавриций учени откриха останките от най-древните земни пластове. Предполага се, че тяхната възраст е на около 3 милиарда години, съобщава списание Nature Communications.

Откритието в югозападната част на Индийския океан е направено от геолозите към университета Витватерсранд в Йоханесбург. В първия момент те са попаднали на кристали, предполагайки, че това са следи от древен мегаконтинент.

Екипът предполага, че останките са се оформили при първите тектонични процеси във вътрешността на Земята. Предполага се, че този процес е започнал на територията на днешния Индийски океан.

Най-вероятно с напредване на времето повърхността се е разделила на две части, между които са се образували океани, заявява ръководителят на експедицията Люис Ашвал.

Пробите от остров Мавриций са взимани от земните недра, а сред образците е открит и цирконий – един от най-древните кристали. Открития с подобен състав са правени още в Индия и Мадагаскар, както в е Канада и Гренландия.

Интересното е, че изотопите на кислорода съвпадат напълно с открития цирконий в различните части на света, което навежда на мисълта, че може би имат общ произход.

Години наред се разглежда теорията, че в Древността на планетата ни е имало един мегаконтинент. Има дори хипотези, че в бъдеще континентите на Земята ще се съберат отново в суперконтинет, наречен Пангея Ултима.

Още през 2015 година същият екип от геолози откриха неизвестен на науката до момента праисторически човешки вид. Костите бяха открити в пещера в Южна Африка.

Остров Мавриций е открит през 1507 година от португалски мореплаватели. Той не е бил населен с хора. Първите научни изследвания на това място са показали, че е от вулканичен произход.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати