Поредният разбит мит – психопатите не са гении!
sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Поредният разбит мит – психопатите не са гении!

Поредният разбит мит – психопатите не са гении!

Ханибал Лектър

В представите на обществото повечето психопати и масови убийци са зли гении. Смятани са за манипулативни, коравосърдечни и че имат грандиозно поведение, отличаващо ги от другите. Ново изследване обаче показва, че в голямата си част психопатите са буквално лишени от разум.

Експерти от Харвардския университет успяха да разбият дълго битувалия мит за Ханибал Лектър от култовия филм Мълчанието на агнетата. Лентата успя да наложи в общественото съзнание идеята, че всички психопатии са едва ли не супер гении. Учени обаче са установили, че повечето хора с подобно асоциално поведение имат изключително ниски нива на интелигентност в сравнение със средностатистически човек.

Изследователите казват, че това може да помогне да се изгради по-точно разбиране на психопатията и че тя дори може да се лекува. Единствена пукнатина в теорията на учените е изключителната интелигентност на серийния убиец Тед Бънди. Останалите емблематични със злодеянията си психопати имали интелигентност под средната.

Учените изходили от факта, че хората с подобно асоциално поведение много често са импулсивни, имат сблъсъци със закона през целия си живот и в по-голяма част от случаите освен другите нараняват и самите себе си. Тези им действия ясно показвали, че те не са прекалено интелигентни, както смятат останалите.

Тед Бънди

В проучването изследователите направили метаанализ на резултатите от 187 публикувани изследвания, анализиращи връзката между интелигентността и психопатията, включително и данни за серийни убийци, излежаващи присъдите си в различни части на света. Данните категорично показали, че в 85% от случаите се забелязва припокриване между психопатията и ниската интелигентност.

Допълнително, за да докажат своята теория, учените направили тест за интелигентност на 9000 човека. Половината от тях били диагностицирани пациенти и затворници с психопатия, докато останалите се явявали контролна група средностатистически данни.

Тестовете окончателно затвърдили теорията на експертите. Контролната група имала средно с 60 на сто по-високи резултати.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати