Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Исторически събития»Най-големите нещастия, станали на датата петък 13-ти през годините

Най-големите нещастия, станали на датата петък 13-ти през годините

8 от 8 Снимки

Планетата Земя, 13.04.2029


НАСА наскоро обяви, че на 13-ти април 2029 (петък) астероидът 99942 Апофис ще премине инфарктно близо до Земята, причинявайки множество смущения в телекомуникациите на планетата. Вярващите в нещастието, което носи датата със себе си, обаче мислят друго. Вие от кои сте?

Петък 13-ти е дата в календара, от която се страхуват милиони хора по света. Дори има признато психическо състояние, породено от нея и познато като трискайдекафобиястрах от числото 13. Част от този страх произтича от религията, и по-специално - от Тайната вечеря, когато Юда Искариотски предал Христос.

Оттогава е първото суеверие, свързано с петък 13-ти. Смята се, че ако 13 човека седнат на масата, един от тях ще умре в скоро време.

Оттогава произтичат и други подобни страхове. Смятало се е, че 13 стъпки водят от подножието на ешафода до бесилката, а самото въже има 13 възела.

Добрата новина е, че науката не е намерила нищо необичайно в датата петък 13-ти. Лошата обаче е, че през годините на тази дата са се случили много нещастия, които поради вродения човешки страх са ги направили много по-значими в човешкото съзнание, за разлика на станалите на други дати.

В горната галерия вижте и най-големите нещастия, станали на датата петък 13-ти през годините.

Вижте още защо числото 30 е по-фатално от 13.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати