Масивна черна дупка формира Вселената ни

Масивна черна дупка формира Вселената ни

Големият взрив – нещото, което е довело до създаването на нашата Вселена, безспорно се е случило. То обаче поставя редица въпроси, които и днес са без отговор. Най-големият от тях е – какво е предхождало Големия взрив?

Теорията за Големия взрив твърди, че Вселената е създадена от гравитационна сингулярност – точка с нулев обем и безкрайна плътност. Тя се разширява в следващите 13.8 милиарда години. Всичко това обаче остава на заден план докато не бъде установено какво е станало причина за появата ѝ.

Новата теория представя физикът Итън Сийгъл. Според него Вселената ни може да води своето начало от черна дупка. Тази теория се представя за пръв път през 2013 от физиците Ниайеш Афшорди, Разие Пурхасан и Робърт Ман.

Теорията събира все повече съмишленици. Едно от основните неща в нейна подкрепа е сингулярността - явление, което може да се открие само в два случая във вселената – Големия взрив и черните дупки. В едноизмерната точка на гравитационната сингулярност всички времево-пространствени закони за физиката се пречупват.

Физиката в нашата Вселена не може да обясни хоризонта на събитията в черните дупки. Той управлява не само квантовата механика, но и общата относителност. Освен това се предполага, че хоризонтът на събитията в черната дупка е по-масивен от това, което частиците в него могат да поемат.

Масивна черна дупка формира Вселената ни

Познатите ни закони на физиката не важат в сингулярността, която се калкулира в центъра. Единственият начин да се дефинира е като се обединят квантовата теория с общата теория на относителността. Дори така обаче нещата няма да са напълно точни, защото разбирането ни за Вселената и до днес си остава крайно ограничени.

Едноизмерно повторение на триизмерна вселена – това в общи линии се случва в черните дупки. Теорията предполага, че Големия взрив и нашата Вселена са продукт на сингулярността на голяма, първична черна дупка. Т.е. тя е една триизмерната опаковка на хоризонта на събитията на друга вселена. Ако това е вярно, то следва, че всичко е започнало, когато звезда в четриизмерна вселена е колабирала в черна дупка.

От всичко казано дотук може да се заключи, поне на концептуално ниво, че това съвпада с наблюдаваното от нас разширяване на нашата триизмерна вселена. И колкото и нереално да звучи, всеки пък, когато се формира черна дупка, се появява двуизмерна вселена. Въпреки това всичко за момента е само на теория и само по-доброто опознаване на Вселената може да потвърди или отхвърли това.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати