Още една от тайните на Плутон бе разкрита

плутон

Последните снимки от станцията Нови хоризонти на НАСА разкри още една от тайните на Плутон. Най-отдалеченият обект в Слънчевата система не спира да изненадва учените.

Последната фотография показва, че на Плутон също вали сняг, както и на Земята. Това доказва изображение на планинска верига, чийто върхове имат снежна покривка.

За момента екзотичното образование на Плутон носи името регионът Ктулху, съобщава сайтът на НАСА.

Планинската верига се разполага в югоизточната част на небесния обект и е с дължина от 420 километра. Веригата е съставена от кратери, долини и върхове, но само най-високите от тях имат сняг. Учените предполагат, че снежинките са образувани от метан и азот.

Снимките на региона са направени от Нови хоризонти на разстояние от около 33.9 хиляди километра от повърхността на Плутон, 45 минути преди максималното приближаване на станцията до планетата джудже.

плутон

Целият регион, който е облагодетелстван от снеговалеж, е с дължина от 3000 километра, а широчината му е 750 километра. С тези размери той се доближава до големината на американския щат Аляска.

Въпреки че Плутон и Земята си приличат по снежната покривка, учените казват, че между двата обекта могат да бъдат открити много повече разлики – слънчевата светлина е много по-слаба, атмосферата – по-тънка, а на Плутон е много по-студено, отколкото на Земята.

Неотдавна мисията Нови хоризонти откри и че на спътникът на Плутон – Харон има след от замръзнал подземен океан. Релефът на Харон е много сложен и контрастен, а на неговия екватор са разположени цяла мрежа от каньони, наречени Депресията Серенити.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати