Нова версия за потъването на Титаник! Лъгали са ни 100 години

Потъване на Титаник

След повече от 100 години от злощастното потъване на Титаник журналистът Шон Молони твърди, че е възможно до потъването на кораба да се е стигнало не след сблъсък с айсберг, каквато е най-популярна версия.

Според него Титаник отива на дъното на океана, отнемайки живота на хиляди пасажери, заради пожар на корпуса.

Молони е изследвал една от най-големите исторически трагедии в продължение на 30 години. Той детайлно е разглеждал снимки, направени от работниците, още докато корабът е бил на пристанището в Саутхямптън.

На една от тези фотографии журналистът е забелязал 10-метрова следа от горене по корпуса. Точно на това място корабът се е ударил с айсберга. Експерти са потвърдили пред Молони, че най-вероятно следата е причинена от пожар в горивното отделение.

Този пожар е отслабил корпуса на Титаник и това е направило срещата му с айсберга фатална. Специалисти по металургия твърдят, че след като корпусът на кораба се нагрее с висока температура, здравината му намалява със 75%.

При такава ситуация корабът не е трябвало да плава, казват експертите, които са готови да потвърдят думите си в новия документален филм за Титаник Titanic: The New Evidence.

Титаник

Вероятно пожарът е нагрял корпуса на кораба до 100 градуса по Целзий, а пламъците са били толкова големи, че екип от 12 души едва ги е изгасил. Служителите на борда са били категорично инструктирани от Брус Исмей, шеф на компанията, построила Титаник, да не споменават за пожара на никой от 2500-те пътници на кораба.

Потъването на Титаник не е драматична история за сблъсък с айсберг, а е комбинация от фактори – огън, лед и престъпна небрежност, казва журналистът след края на проучването си.

Той твърди още, че веднага след трагедията никой не се е постарал да изследва причините, довели до случилото се.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати