Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Древните самолети на инките остават пълна загадка

Древните самолети на инките остават пълна загадка

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k731

Малки златни фигурки, които принадлежали на инките и много приличат на съвременните самолети, продължават да изумяват учените десетилетия наред, а въпросът дали тези древни изображения имат реален прототип, остава.

Инките са населявали територията на Южна Америка, а най-многочислено е било племето край провинция Толина в Колумбия. Това място било обитавано в продължение на стотици години.

Там са намерени и първите фигури на самолети, като според учените те могат да се датират между 1200 и 1500 години. Предполага се, че инките са ги използвали като украшения за носа и ушите, а голямата мистерия е защо те толкова много приличат на съвременните самолети.

Дали инките са притворили летателно средство, което са видели преди хиляди години или са били отлични пророци, които вярвали, че един ден човек ще може да полети в небето?

Самите украшения пресъздават животни, но се оказва, че никъде в животинския свят не може да бъде открито животно, което поне малко да прилича на фигурите на инките.

През 1969 години американският ювелир Емануел Стауб дал за изследване притежаваната от него крилата фигурка на приятеля си Айвън Сандерсън, известен зоолог, ръководител на Обществото за изучаване на необяснимите явления.

Сандерсън се консултирал с няколко експерти по авиация, а те заявили, че тези фигури /разгледай галерията/ отлично наподобяват модели на летателни апарати.

Подобни творения са намерени не само в Колумбия, а и във Венецуела и Перу.

Дали наистина са летателни апарати решили да проверят и германците Ангулд Енбом и Петер Белтинг. Те построяват точни копия на фигурките и решават да ги изпробват в полет.

Копията били 16 пъти по-големи от оригиналите, но пропорциите и формата им били пресъздадени с точност. Резултатът от опита бил зашеметяващ.

Фигурите, освен че можели да летят, били способни и на сложни маневри, като всеки самолет. Успявали да се приземят дори при силен вятър и не били открити никакви аеродинамични недостатъци в конструкцията им.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати