Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Бъдеще и Технологии»Невероятните технологии, вдъхновени от животните

Невероятните технологии, вдъхновени от животните

2 от 4 Снимки

2. Живи микроботи – минога


Лечението на различни болести ще е много по-лесно, ако учените можеха да проучат тялото на човек отвътре. Често машините, способни на това, са огромни и изключително скъпи. С развитието на нанотехнологиите това обаче става все по-лесно. Така наскоро бе обявено създаването на живия микробот Cyberplasm. Той е построен от синтезирана глюкоза. Формата му е на странното същество минога, което е вид паразит. Миногата се закрепва по коремите на големите риби в океана. Така и роботът се закрепва в даден участък на човешкото тяло и го проучва за тумори, травми и нередности. След време глюкозата се разтваря и от робота не остава и следа;

Безспорно най-големият творец на света е природата. Необикновените форми, които са създадени от нея – били те живи или не, и до днес надхвърлят способностите и на най-изявените майстори сред хората.

Хората продължават да се вдъхновяват от нея. Това е така от зората на нашата цивилизация. В миналото първобитните ловци са копирали начина, по който хищниците мислили и дебнели плячката си по време на лов и гледали с какво се хранят тревопасните животни, за да знаят какво е безопасно и какво не.

Дори и днес с цялата съвременна технология природата не е загубила своята привлекателност за човека. Многобройни са изобретенията, които са вдъхновени от наблюдения на растителните и животинските видове. Кои са най-популярните от тях, вижте в галерията горе.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати