Невероятните технологии, вдъхновени от животните
sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Невероятните технологии, вдъхновени от животните

Невероятните технологии, вдъхновени от животните

1 от 4 Снимки

1. Съхранение на вода – пустинен намибски бръмбар


Рядко вали в африканската пустиня Намиб. Това е едно от най-негостоприемните места за живот на Земята. Въпреки това там е домът на пустинния намибски бръмбар. Той е развил уникална способност да запазва водни капчици по черупката си благодарение на малки хидрофилни издатини. Това умение е заимствано от учените за създаването на материали, които могат да събират вода от въздуха и да помогнат за оцеляването в райони, където липсва основният елемент за живота;

Безспорно най-големият творец на света е природата. Необикновените форми, които са създадени от нея – били те живи или не, и до днес надхвърлят способностите и на най-изявените майстори сред хората.

Хората продължават да се вдъхновяват от нея. Това е така от зората на нашата цивилизация. В миналото първобитните ловци са копирали начина, по който хищниците мислили и дебнели плячката си по време на лов и гледали с какво се хранят тревопасните животни, за да знаят какво е безопасно и какво не.

Дори и днес с цялата съвременна технология природата не е загубила своята привлекателност за човека. Многобройни са изобретенията, които са вдъхновени от наблюдения на растителните и животинските видове. Кои са най-популярните от тях, вижте в галерията горе.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати