Най-отвратителните навици на кралските особи

1 от 5 Снимки

1. Страстите на краля и датската криза от 18 век


От средата на 18 век до началото на 19 век Дания била управлявана от крал Кристиан VII. Той бил пристрастен дотолкова към самозадоволяването си, че навикът му предизвикал дълга политическа криза в страната и дори загуба на територии.

Кралят прекарвал толкова време в заниманията си, че се наложило правителството да организира поредица от срещи, за да избере курс, по който да се управлява страната. В крайна сметка на мястото на Кристиан бил назначен регент, а кралят бил оставен сам с ръката си. Регентството обаче не се справило добре и в крайна сметка Дания загубила тогавашната си провинция Норвегия в полза на Швеция.

Днес малкото останали кралски особи по света са пример за изтънченост, маниери и култура. Повечето са модни икони, като дори стават такива още докато са в пелени, какъвто е случаят с наследниците на британския трон например. В миналото това разделение между кралете и кралиците, от една страна, и обикновените хора, от друга, било още по-очевидно.

В ерата на големите европейски монархии животът на кралските особи бил недостижим идеал в бедното, мръсно и безпросветно ежедневие на бедните им поданици. Аристократите излъчвали достойнство и култура или поне те така искали обикновените хора да вярват.

Реалността обаче била малко по-различна. Постоянният разкош, разгулният живот и близкородствените бракове между монарсите и приближените им превърнали кралската прослойка на Европа в странна пасмина, имаща отблъскващо, неморално поведение и най-вече отвратителни навици. Няколко ярки примера за това може да видите в галерията горе.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати