Загадъчно огнено кълбо прониза небето над Испания

Метеорит

Огромно огнено кълбо, чийто източник е неизвестен, е преминало снощи в небето над Южна Испания. Пет астрономически обсерватории са засекли явлението в района между провинциите Гренада и Хаен.

Данните са показали, че феноменът се е движел със 72 000 километра в час, а според професор Хосе Мария Мадиедо най-голяма е вероятността кълбото с огромен размер да е метеорит, който е запазил целостта си при преминаване през земната атмосфера.

Това се случва изключително рядко, но историята е показала, че не винаги небесните обекти изгарят от триенето с атмосферата. Много от очевидците твърдят и че са почувствали леко земетресение, след като са видeли ослепяващата светлина в небето, съобщава Europa Press.

Все още не е установено точното място, където обектът е изгорял, но се планира експедиция за неговото търсене и потенциално изследване.

По-рано тази година и в небето над Шотландия бе засечен подобен обект. Около 19 часа на 1 март ярка светлина премина небето и изплаши хиляди, които веднага сигнализираха в полицията.

Огнено Кълбо

Предположенията бяха за метеор, метеоритен дъжд или гръмотевични бури. Заедно със светлината хората са чули и гръм, а няколко свидетели казват, че небето е засияло в няколко цвята – синьо, зелено и бяло.

Метеорите са парчета от комета или астероид от Космоса, които се виждат като огнено кълбо заради триенето със земната атмосфера. Те се запазват и изгарят до няколко минути.

Тези небесни обекти са полезни за науката и затова останките им се издирват от властите. От изследване на скалните парчета се събира повече информация за ранните етапи от образуването на Слънчевата система.

В древни времена на метеорите се гледало като предвестници на различни събития или като на послания, изпращани от по-висши същества. Едно от често срещаните схващания тогава е, че боговете ги изпращат, за да оповестят волята си на хората.

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари