Една от големите тайни на остров Гренландия бе разбулена

Гренландия

От десетилетия учените са се питали как се е образувал най-големият остров и дали името Гренландия, което означава зелена земя, свидетелства, че в миналото островът не е бил снежната пустош, каквото е днес.

Две отделни изследвания на британски и американски учени доказаха, че преди 11.7 хиляди години в Гренландия не е имало и парче лед. Проучванията са се осъществявали под ледената шапка, която днес покрива целия остров.

Изследването е открило изотопи на химични елементи, които са стигнали в дълбочината на скалите под въздействието на космическите лъчи. Събраните данни са от епохата на плейстоцена.

Според учените островът е преминал през няколко периода, в които тежките условия, каквито са сега, не са съществували. Авторите на изследването смятат, че тези периоди са продължили общо 280 000 години.

Остров Гренландия

Данните са събирани в Източна Гренландия, а това навежда на мисълта, че в миналото в тази част на острова е имало по-малко лед, отколкото там се наблюдава днес, пише списание Нейчър.

По-рано тази година островът бе обект на изследвания и заради топящия се лед, който разкри една от най-големите мрежи на американските военни от времето на Студената война.

В сбора от тунели са се събирали изследователски лаборатории, болница и дори църква, които са изградени през 1959 година. Мястото е захранвано от ядрен реактор, а затоплянето на острова заплашваше от изхвърлени на радиокативни материали във водите.

Camp Century, както е било името на военния лагер в миналото, е побирал 200 войници и е построен от САЩ като опит да се разположат ядрени ракети в района.

Операцията се е осъществявала съвместно с Дания и е носила кодовото име Project Iceworm. В крайна сметка обаче крайната цел е останала нереализирана, тъй като се оказало, че ледниците се местят по-бързо от очакваното и ако лагерът не бъде преместен, има опасност да бъде затрупан по леда.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати