Факти за самураите, които не можете да видите във филмите

1 от 5 Снимки
Факти за самураите, които не можете да видите във филмите
Снимка: Daily Mail

1. Надуваеми шлемове


Всеки е виждал странните на вид шапки на самураите. В интерес на истината, те стояли така на главите им, както знаем ние от филмите. Били създавани от плат и леки материали и се издували, когато духал вятър. В останалото време прилепвали към главата. Шапките, наречени Хоро, не целели да опазят самураите, а при евентуална смърт на воина противникът да разбере, че на бойното поле лежи благородник и да не осквернява трупа му. Също така те се стараели да оставят добре изглеждащи и миришещи трупове, затова слагали в шлемовете си голям набор от ухайни билки;

Самураите имат почти митична репутация. Идеята, че тези страховити воини били посветили живота си изцяло на един благороден код, основаващ се на честта, е невероятно романтична, но до голяма степен невярна. В основата си тя е развита и продължава да се захранва от книгите и филмите, които до голяма степан пък черпят вдъхновение от легендите.

Разбира се, самураите са различни от елитните воини на другите народи, но и те са били хора със своите копнежи, стремежи, амбиции и най-вече многобройни пороци. Въпреки това хората на изкуството са преценили, че публиката ще хареса много повече един героичен образ, отколкото един обикновен човек в необичайна броня.

Постепенно образът на самураите бива идеализиран до степен, в която техните недостатъци били почти забравени. Въпреки това дори и до днес са оцелели някои факти, които представят другото лице на елитните воини. В следващата галерия вижте някои факти, които ще преобърнат вашата обща представа за самураите.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати